Siirry sisältöön

Älä tuo tuhoisaa tuliaista metsästysmatkalta – afrikkalainen sikarutto leviää Baltiassa

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira varoittaa ulkomailla jahtimatkoilla käyviä metsästäjiä afrikkalaisesta sikarutosta. Tutustu Eviran metsästäjiä varten tekemään esitteeseen, jossa on kerrottu lyhyesti, kuinka estää sikaruton leviäminen.

Älä tuo tuhoisaa tuliaista metsästysmatkalta – Afrikkalainen sikarutto leviää Baltiassa -esite (289 kt)

Tauti on levinnyt kesän 2014 aikana Baltian maissa ja Puolassa, ja sitä on todettu sekä villisioissa että sikatiloilla. Suomessa afrikkalaista sikaruttoa ei ole koskaan todettu, ja taudin leviäminen Suomeen aiheuttaisi suuria taloudellisia tappioita sikatiloille ja koko lihateollisuudelle muun muassa kansainvälisen kaupan pysähtymisen vuoksi.  Siksi taudin leviämisen ehkäisy Suomeen on tärkeää.

Metsästäjien on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta palatessaan Baltian maihin, Puolaan, Venäjälle tai muihin Euroopan itä- ja kaakkoisosien maihin, Sardiniaan tai Afrikkaan suuntautuneilta metsästysmatkoilta.

Metsästysmatkailijan muistilista

  • Jos haluat tuoda matkalta tuliaisia tai metsästysmuistoja, selvitä jo ennen matkaa, onko tuonnissa erityisehtoja tai rajoituksia.
  • Pese ja puhdista kaikki varusteesi ja autosi jo ennen paluutasi Suomeen.
  • Pese käyttämäsi vaatteet pesuohjeen mukaisessa korkeimmassa lämpötilassa. Pese saappaat ja kengät näkyvästä liasta. Pese ja puhdista omat varusteesi ja metsästyskoirien varusteet mahdollisimman hyvin. Pidä pestyjä vaatteita, saappaita ja varusteita pari tuntia kuumassa saunassa.
  • Pese metsästysmatkalla mukana olleet koirat huolellisesti.
  • Käy itse saunassa palattuasi matkalta.
  • Älä vieraile sikatiloilla äläkä osallistu villisian metsästykseen Suomessa ennen kuin paluustasi Suomeen on kulunut 48 tuntia. Vältä tänä aikana myös riistaruokinnan rehun ja petohaaskan käsittelyä, täydennystä tai ruokintapaikalla käymistä.

Lue lisää afrikkalaisesta sikarutosta ja sen torjunnasta Eviran verkkosivuilta