Siirry sisältöön

Afrikkalaista sikaruttoa löytynyt Koillis-Virosta – Evira nostaa palkkiota suomalaisista villisikanäytteistä

Suomessa metsästetyistä ja kuolleena löydetyistä villisioista lähetettävistä näytteistä maksetaan jatkossa 50 euroa yhden villisian näytteitä kohden. Koska sikarutto-virus säilyy eläimessä kauan, jopa pitkään kuolleena ollut ja pilaantunut ruho kannattaa lähettää tutkittavaksi.

Afrikkalaista sikaruttoa on todettu yhdessä kuolleena löydetyssä villisiassa Itä-Virumaan maakunnassa Koillis-Virossa. Tautitapaus on yli 200 kilometrin päässä aiemmista tautitapauksista. Löydöksen takia alueelle perustetaan uusi rajoitusalue. Uusia tautitapauksia on todettu myös aiemmin perustetulla rajoitusalueella Etelä-Virossa.

Jotta näytteiden lähetystä Suomessa metsästetyistä ja kuolleena löydetyistä villisioista saataisiin tehostettua, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on päättänyt nostaa villisikanäytteistä maksettavia korvauksia. Jatkossa Evira maksaa metsästäjille palkkiona 50 euroa / yhdestä villisiasta lähetetyt näytteet. Erityisen tärkeää on saada tutkittavaksi itsestään kuolleita ja sairaalta vaikuttaneita villisikoja, joko kokonaisina tai elinnäytteinä. Jopa pitkään kuolleena ollut ja pilaantunut ruho kannattaa tutkituttaa ASF-viruksen varalta, sillä virus säilyy raadoissa pitkään.

Näytteenotto- ja lähetysohjeet (Evira)

Ajantasaiset tiedot afrikkalaisen sikaruton tautitapauksista (Evira)