Siirry sisältöön

Pohjois-Hämeen ilveslaskenta käynnistyy lauantaina

Pohjois-Hämeen ilveslaskenta on PERUTTU!

Pohjois-Hämeessä ilvesten lumijälkilaskenta on peruttu lauantain 17.1.2015 osalta huonon laskentaolosuhteen vuoksi.

Lauha sää ja ennusteen mukaan osassa aluetta yöhön jatkuva vesisade tekee laskentaolosuhteesta vaikean puista putoavan lumen myötä jolloin jälkien erottaminen hankaloituu huomattavasti. Ilvesten liikkuminen vesisateella on lisäksi epävarmaa.

Laskenta pyritään tekemään, kun lunta sataa riittävästi ja sateen jälkeen on vähintään yhden vuorokauden verran sateetonta keliä. Tällöin eläimet ehtivät liikkumaan ja jättämään riittävästi jälkiä maastoon.

Suomen riistakeskus Pohjois-Hämeen toimialue on verrattain pitkä etelä-pohjois-suunnassa ja sopivan laskentakelin saaminen koko alueelle samanaikaisesti on vaikeaa.

Alkuperäinen tiedote 15.1.2015

Pohjois-Hämeessä tehdään näillä näkymin lauantaina 17.1. laajamittainen koko maakunnan kattava ilveslaskenta. Laskennassa selvitetään ilvespentueiden lukumäärä sekä kirjataan kartoille kaikki suurpetojen jäljet, jotka ylittävät laskentareitistön.

Ilveslaskenta on Suomen riistakeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) yhteishanke, jolla pyritään tuottamaan tarkentavaa vertailutietoa suurpetohavainnointiin perustuvalle suurpetokantojen runsauden seurannalle. Laskennan suorittavat paikalliset metsästäjät ja petoyhdyshenkilöt yhteistyössä alueensa riistanhoitoyhdistysten kanssa. Mukaan on kutsuttu eri tahojen edustajia jälkitarkastajiksi laskennan luotettavuuden ja avoimuuden varmistamiseksi.

Laskentaan arvioidaan osallistuvan noin 1000 vapaaehtoista laskijaa yhteensä 15 riistanhoitoyhdistyksestä, joista Padasjoen riistahoitoyhdistys sijaitsee Suomen riistakeskus Etelä-Hämeen toimialueella. Laskentaorganisaatio perustettiin jo edellissyksynä ja se kertauskoulutettiin kuluvana syksynä ja se on odottanut sopivan lumiolosuhteen syntymistä. Viime talvena laskentaa ei pystytty tekemään huonon lumiolosuhteen vuoksi. Nyt näyttää sääennusteiden perusteella sille, että lauantaina lumitilanne on riittävä laskennan suorittamiseen. Laskenta on sijoitettava viikonlopun ajalle, jotta maastoon saadaan riittävästi havainnoitsijoita liikkeelle.

Laskennassa pyritään selvittämään ilvespentueiden tarkka lukumäärä. Pentueiden lukumäärän perusteella voidaan laskea ilvesten kokonaismäärä. Aiempien pohjoismaisten tutkimustulosten perusteella tiedetään, että jokaista pentuetta kohti ilvespopulaatiossa on noin 6 ilvestä.

Lisätietoja

Hölli, Otto

  • Tietojärjestelmäasiantuntija, Pohjois-Häme
  • Paikkatieto- ja tietoturvavastaava sekä it-tuki
  • 029 431 2284
  • otto.holli@riista.fi