Siirry sisältöön

Pohjois-Karjalan ilveskanta lasketaan lauantaina

Pohjois-Karjalan ilveslaskenta on PERUTTU!

Pohjois-Karjalan ilvesten lumijälkilaskenta on peruttu. Viikolla on tullut lunta lisää ja ennusteen mukaan lauantain vastaisena yönä on luvassa runsasta lumisadetta koko maakuntaan.

Pohjois-Karjalan maakunnan lumitilanne vaihtelee runsaasti. Maakunnan itä- ja pohjoisosissa on yleensä lunta, kun suurten järvien vaikutusalueella maa on vielä sula. Kun lumipeite saadaan kattavasti koko maakuntaan, lumisimmilla alueilla ei pääse enää liikkumaan auraamattomilla teillä, mikä estää kattavan laskennan suorittamisen. Lumijälkilaskennan peruunnuttua petohavaintojen kirjaaminen tassujärjestelmään korostuu.

Alkuperäinen tiedote 17.12.2014:

Pohjois-Karjalassa päästänee suorittamaan lauantaina laajamittainen lähes koko maakunnan kattava ilveslaskenta. Laskennassa selvitetään ilvespentueiden lukumäärä sekä kirjataan kartoille kaikki suurpetojen jäljet, jotka ylittävät laskentareitistön.

Tämän hetken sääennusteen mukaan tulevana viikonloppuna olisi mahdollisuus suorittaa ilveslaskenta, mutta loppuviikon sään ennustettavuus on vielä vaikeaa. Sääennusteet tarkentuvat vielä viikonloppua kohden ja lopullinen päätös laskennan käynnistämisestä tehdään perjantaiaamuna. Laskennan onnistumiseksi tarvitaan 1 – 2 vuorokauden ikäinen lumi ja sateeton tai vähäsateinen laskentapäivä. Tieverkoston tulisi olla myös olemassa olevalla autokalustolla liikennöitävässä kunnossa.

Laskentaan osallistuville yhdyshenkilöille tiedotetaan tekstiviestillä laskennan käynnistymisestä tai peruuntumisesta perjantaiaamuna, jolloin heille jää vielä päivä aikaa tiedottaa laskennan toteutumisesta eteenpäin.

Ilveslaskenta on Suomen riistakeskuksen ja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen yhteishanke, jolla pyritään tuottamaan tarkentavaa vertailutietoa suurpetohavainnointiin perustuvalle suurpetokantojen runsauden seurannalle. Laskennan suorittavat paikalliset metsästäjät ja petoyhdyshenkilöt yhteistyössä alueensa riistanhoitoyhdistysten kanssa. Mukaan on kutsuttu eri tahojen edustajia jälkitarkastajiksi laskennan luotettavuuden ja avoimuuden varmistamiseksi. Samanlaiset laskennat suoritetaan kuluvana talvena myös Suomen riistakeskuksen Oulun, Pohjanmaan, Pohjois-Hämeen ja Rannikko- Pohjanmaan aluetoimistojen alueella.

Laskentaan arvioidaan osallistuvan noin 2000 – 3000 vapaaehtoista laskijaa 15 riistanhoitoyhdistyksestä. Laskentaorganisaatio perustettiin jo vuoden 2013 syksyllä, mutta laskentaa ei voitu toteuttaa vaikean lumiolosuhteen vuoksi. Tänä talvena laskennassa on mukana kaikki Pohjois-Karjalan riistanhoitoyhdistysten alueet.

Laskennassa pyritään selvittämään ilvespentueiden tarkka lukumäärä. Pentueiden lukumäärän perusteella voidaan laskea ilvesten kokonaismäärä. Aiempien pohjoismaisten tutkimustulosten perusteella tiedetään, että jokaista pentuetta kohti ilvespopulaatiossa on noin 6 ilvestä.

Lisätietoja

Kuittinen, Juha

  • Riistapäällikkö, Pohjois-Karjala
  • Eettinen metsästys
  • 029 431 2291
  • juha.kuittinen@riista.fi