Siirry sisältöön

Pohjois-Karjalaan poikkeusluvat 163 karhun metsästämiseen

Suomen riistakeskus on myöntänyt Pohjois-Karjalaan poikkeusluvat 163 karhun metsästämiseen. Lupamäärä on suurempi kuin aikaisemmilla metsästyskausilla. Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen mukaan saaliiksi saatavien karhujen enimmäismäärä saa olla alkavana metsästysvuonna koko maassa 384 yksilöä.

Lupa-alueittain poikkeusluvat jakautuvat Pohjois-Karjalassa siten, että Lieksassa voidaan metsästää 38 karhua, Ilomantsissa 34, Keski-Karjalan lupa-alueella 31, Joensuu-Eno lupa-alueella 20, Ylä-Karjalan alueella 18, Tuupovaarassa kahdeksan, Juuassa viisi, Polvijärvellä viisi ja Liperi-Outokumpu lupa-alueella neljä karhua. Riistakeskus on lupia myöntäessään huomioinut karhukannan tihentymät.

Pohjois-Karjalan riistaneuvosto on asettanut tavoitteeksi karhukannan pienentämisen. Pohjois-Karjalassa on viimeisen kolmen vuoden aikana metsästetty poikkeusluvilla vuosittain keskimäärin 113 karhua. Tämä määrä ei ole riittänyt kannan kasvun pysäyttämiseen. Luonnonvarakeskus on arvioinut Pohjois-Karjalan alueen karhukannaksi 550 – 570 yli vuoden ikäistä karhua. Pentutuotoksi on arvioitu 135 pentua. Vuotta aiemmin arvio oli 450 – 470 yli vuoden ikäistä karhua ja arvio pentutuotosta 110.

Vuonna 2019 Pohjois-Karjalaan myönnettiin poikkeusluvat 114 karhun metsästämiseen. Kaikki luvat tulivat käytetyksi.

Karhun metsästyskausi alkaa 20.8. ja päättyy lokakuun lopussa.

Lisätietoja

Kuittinen, Juha

  • Riistapäällikkö, Pohjois-Karjala
  • Eettinen metsästys
  • 029 431 2291
  • juha.kuittinen@riista.fi