Siirry sisältöön

Hunajalla houkuttelu voi tarkoittaa karhulle kuolemantuomiota

Suomen Mehiläishoitajain Liitto muistuttaa tiedotteessaan, että karhua ei ikinä saa ruokkia hunajalla luontokuvausta tai muuta tarkoitusta varten. Hunajaan tottunut karhu aiheuttaa tuhansien eurojen vahingot mehiläistarhoilla. Pahimmillaan hunajaan tottunut karhu joudutaan lopettamaan.

Ilta-Sanomat uutisoi keskiviikkona 20.5. luontokuvaajasta, joka houkutteli nuoren karhun puuhun hunajalla. Juttu oli otsikoitu ”Mies valeli puun hunajalla Kainuussa ja asensi kameran: Karhunpentu tuli ja kiipesi – katso suloiset kuvat”.

Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry tuomitsee karhujen houkuttelun hunajalla täysin. ”Karhujen houkuttelu hunajalla valokuvausta tai mitään muuta tarkoitusta varten on aivan edesvastuutonta. Siinä totutetaan karhu syömään hunajantuottajan omaisuutta”, jyrähtää SML:n toiminnanjohtaja Heikki Vartiainen.

”Karhujen ruokinta hunajalla voi tarkoittaa karhulle pahimmillaan kuolemantuomiota. Jos karhu tottuu hunajaan ja alkaa vierailla jatkuvasti mehiläispesillä tai ihmisasutuksen lähellä, se voidaan joutua lopettamaan”, Vartiainen jatkaa.

Karhu tuhoaa mehiläispesän yleensä täysin syödessään hunajaa ja mehiläisten toukkia: hunaja menetetään ja mehiläiset kuolevat. Suomen Mehiläishoitajain Liiton tietoihin on tullut huhti-toukokuun aikana tieto jo 70 karhun tuhoamasta mehiläispesästä eri osista maata. Yhden pesän menetys maksaa tarhaajalle jopa 1200 euroa.

Jokainen menetetty mehiläispesä näkyy myös alueen kasvien pölytyksessä. ”Mehiläisten hyvinvoinnista ja mehiläiskadosta ja kasvien pölytyksestä ollaan huolissaan. Miksi siis aiheuttaa lisää mehiläisten kuolemia totuttamalla karhut hunajaan?” Vartiainen ihmettelee.

Tiedotusvälineiltä toisenlaista asennetta

Suomen Mehiläishoitajain Liitto on pettynyt myös aiheen uutisointiin tiedotusvälineissä. ”Luonnonvaraisen eläimen ruokkimisesta ja houkuttelemisesta tehdään uutisoinnissa positiivinen asia, vaikka tosiasiassa siinä totutetaan villieläin ihmiseen ja ihmisravintoon. Se on riski molemmille osapuolille”, Vartiainen sanoo.

Esimerkiksi Ilta-Sanomien ”Katso suloiset kuvat” tyylinen otsikointi luo karhujen hunajaruokinnasta idyllisen kuvan, vaikka karhun tuhoamassa mehiläispesässä ei ole mitään hyvää. ”Missään muussa ammatissa kuin mehiläistarhauksessa ei jouduta olemaan samalla työpisteellä suurpedon kanssa.”

Suomen Mehiläishoitajain Liiton tiedote

Ilta-Sanomien uutinen

Haaskanpidon eettiset ohjeet (Suomen riistakeskus)