Siirry sisältöön

Ylä-Lapin riekoilla menee nyt hyvin

Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan Ylä-Lapin riekkokanta kasvoi runsaasti viime vuodesta. Riekkokanta jatkoi kasvuaan neljättä vuotta peräkkäin.

Riekkokannat kasvoivat erityisesti Utsjoella. Vuonna 2014 Utsjoella havaittiin 15 riekkoa neliökilometrillä, mutta nyt riekkoja oli noin 29 neliökilometriä kohden. Kannat kasvoivat myös Inarissa ja Enontekiöllä, joskin Inarissa kasvu oli maltillisinta. Inarissa havaittiin noin 16 (12 vuonna 2014) ja Enontekiöllä noin 19 (10 vuonna 2014) riekkoa neliökilometrillä. Runsaita riekkokantoja selittävät erinomainen poikastuotto ja kohtuullisen runsas viimevuotinen riekkokanta.

Metsästäjät ovat vuodesta 2008 lähtien laskeneet Ylä-Lapin tunturialueiden riekkolinjat kanakoirien avulla Utsjoen, Inarin ja Enontekiön avoimilla tunturi- ja suoalueilla. Elokuussa 2015 laskettiin yhteensä 152 linjaa (laskentalinjan pituus noin 4 km) eli yhteensä noin 600 kilometriä, jotka kattoivat tasaisesti koko Ylä-Lapin. Riekkoparvia havaittiin ennätykselliset 261 kappaletta, joissa oli keskimäärin 6 yksilöä.

Ylä-Lapin riekkokannan kanakoira-avusteista laskentaa koordinoi Metsähallitus. Luonnonvarakeskus osallistuu laskennan suunnitteluun sekä käsittelee aineiston ja raportoi tulokset. Kanakoirilla tehty laskenta on käytössä myös Ruotsissa ja Norjassa, joten laskenta kattaa riekon asuttamat tunturialueet koko Fennoskandiassa.

Lue alkuperäinen tiedote Luonnonvarakeskuksen verkkosivuilta