Siirry sisältöön

Villisian lihaa ja ruhoja ei saa tuoda Manner-Virosta

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira muistuttaa, ettei Manner-Virosta saa tuoda villisian ruhoja, lihaa eikä lihavalmisteita Suomeen. Helmikuun 2016 alussa Tulli takavarikoi laivalla Virosta tulleen metsästäjän autosta kaksi ammuttua villisikaa. Vaikka villisioilla ei terveystodistusten mukaan ollut afrikkalaista sikaruttoa, ne toimitettiin hävitettäviksi.

Virossa todetun afrikkalaisen sikaruton vuoksi Manner-Viro kuuluu rajoitusalueeseen, jolta Euroopan komission suojapäätöksen perusteella ei saa viedä villisikoja ja niistä saatavia tuotteita muihin
EU-maihin.

Afrikkalainen sikarutto (ASF) on helposti leviävä sikojen, villisikojen sekä mini- ja mikrosikojen verenvuotokuumetauti, johon sairastunut sika yleensä kuolee. Afrikkalainen sikarutto ei tartu ihmisiin eikä muihin eläimiin, mutta ne voivat olla taudin levittäjiä. Tautiin ei ole lääkettä eikä rokotetta. Suomessa ei ole koskaan todettu afrikkalaista sikaruttoa.

Taudin leviäminen maahan aiheuttaisi suuria taloudellisia tappioita sikatiloille ja koko lihateollisuudelle kansainvälisen kaupan pysähtymisen, eläinten hävittämisen sekä tilojen saneerauksen vuoksi.

Eviran tiedote