Siirry sisältöön

Turvallista matkaa -Roosa hirvinauha -tempaus

Pohjoiskarjalaiset metsästäjät tempaisevat yhdessä liikenneturvallisuuden ja terveyden puolesta asentamalla roosan väristä hirvinauhaa Joensuu -Ilomantsi -tien varteen ja osallistumalla Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräykseen.

Turvallista matkaa -Roosa hirvinauha -tempaus

Tempauksen tavoitteena on tuoda esiin metsästäjien tekemää vapaaehtoistyötä ja kerätä varoja Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräykseen haastamalla kaikki tienkäyttäjät, erityisesti metsästäjät ja metsästysseurat, riistanhoitoyhdistykset ja luonnonsuojelujärjestöt lahjoittamaan varoja Roosa nauha -keräykseen.

Mukana tempauksessa Heinävaaran alakoulu

Tempaus päättyy 13.10.2017 koulutukselliseen tapahtumaan. Nurkkalan Riistaveikkojen laavulla ja läheisessä metsässä järjestettävillä toimintapisteillä esitellään mm. hirvinauhan merkitystä tieliikenneturvallisuuden edistämiseksi, lajitunnistusta, riistanhoitoa, luonnossa liikkumista ja erilaisia metsästyskoirarotuja. Aamupäivän lopuksi kokoonnutaan erätulille. Heinävaaran alakoululaisille järjestettävän luonto – ja eräpainotteisen retkipäivän järjestävät ja toteuttavat SML Pohjois-Karjalan piiri ry, Nurkkalan Riistaveikot, Pohjois-Karjalan Jahtinaiset ja Joensuun seudun riistanhoitoyhdistys.

Hirvinauha kertoo tienkäyttäjälle hirvivaarasta 

Hirvinauhaa asennetaan Joensuu-Ilomantsi -tielle (kantatie 74), Alavintien ja Jukajoentien risteysten välille, noin 6 km:n matkalle. Alueen metsästysseura Nurkkalan Riistaveikot ja Pohjois-Karjalan Jahtinaiset vetävät nauhat tien varteen lokakuun kahden ensimmäisen viikon aikana. Pohjois-Savon ELY-keskus on tehnyt kaksivuotisen sopimuksen Nurkkalan Riistaveikkojen kanssa nauhoituksen rakentamisesta ja ylläpidosta. ELY-keskus vastaa myös nauhojen hankinnan kustannuksista.

Kantatiellä 74, Joensuu – Ilomantsi välillä, on hirvien kulkureittejä. Alueella onkin sattunut useita hirvikolareita ja läheltä piti tilanteita. Kyseisellä tieosuudella tilastoidaan keskimäärin noin 2-4 hirvikolaria vuosittain, yksi onnettomuus v. 2011 johti kuolemantapaukseen.

Hirvinauhan tarkoituksena on pysäyttää hirvi juoksemasta suoraan tielle ja siten antaa arvokkaita sekunteja autoilijalle huomata vaaratilanne. Toisaalta nauha myös viestii tienkäyttäjälle hirvivaarasta ja siten kiinnittää autoilijan huomion tarkemmin tien varteen.

Syöpäsäätiön Roosa nauha -kampanjalla tuetaan suomalaista rintasyöpätutkimusta sekä syöpään sairastuneita ja heidän läheisiään. Rintasyöpään sairastuu jo yli 5000 naista vuodessa, mikä tekee siitä yleisimmän syövän Suomessa. 2017 vuoden keräys käynnistyy torstaina 28.9.2017. ”Turvallista matkaa -Roosa hirvinauha” -tempaukselle avataan oma keräyspotti syöpäsäätiön Roosa nauha -sivuille.

 

Lisätietoja:

Hirvinauhan asentamiseen liittyvät hallinnolliset lupa- ja käytäntöprosessit Itä-Suomen alueella: Esko Tolvanen, Pohjois-Savon ELY keskus, sposti: esko.tolvanen@ely-keskus.fi, puh. 0295 026 769

Hirvinauhan asentaminen ja Roosa nauha -keräys:

Marko Kervinen, Nurkkalan Riistaveikot ry, sposti: marko.kervinen@saunalahti.fi, puhelin: 050 5392266

Jaana Puhakka P-K Jahtinaiset, sposti: puhakkaj@hotmail.com, puhelin: 044 2571 652

Luonto- ja eräpäivä 13.10.2017

Antti Kuivalainen, SML P-K piiri ry, sposti: antti.kuivalainen@metsastajaliitto.fi, puh.040 566 5504

Roope Mikkonen, Heinävaaran alakoulu: sposti: roope.mikkonen@jns.fi, puh.050 359 0307