Siirry sisältöön

Suuren suomalaisen metsästäjän tarina nyt saatavilla Metsästysmuseossa

Suomen Metsästysmuseo on julkaissut odotetun metsästäjäelämäkerran Jaakko Ojanperästä, kansainvälisesti tunnetuimmasta suomalaisesta erämiehestä. Ojanperästä kertova kirja, Eräpoluiltani – Trofeekokoelma Jaakko Ojanperä, sisältää myös hienon kuvallisen luettelon Ojanperän Metsästysmuseoon sijoitetusta ainutlaatuisesta trofeekokoelmasta.

Ojanperä on metsästänyt viidellä vuosikymmenellä monilla tunnetuilla riistamailla eri puolilla maailmaa silti kotoisiakaan jahtimaita unohtamatta. Erityisellä sijalla ovat olleet Pohjois-Amerikka ja Afrikka, joissa hän asui pitkään ja teki myös pääosin työuransa rakentajana. Kaikkiaan Ojanperä on ollut työtehtävissä yli 60 maassa ja aina käynyt metsällä mahdollisuuksien mukaan.

Eräpoluiltani seuraa Ojanperän vertaansa vailla olevaa erämiestarinaa, josta ei puutu vauhtia, jännittäviä käänteitä ja vaarallisia tilanteitakaan. Vauhdikasta tarinaa rytmittää runsas kuvitus. Ojanperä seurasi rohkeasti ja ennakkoluulottomasti nuoruutensa haavetta päästä metsästämään tunnettuja riistaeläimia maailman eri kolkille. Harrasteensa myötä hän kasvoi erämiehenä suuriin mittoihin ja kokosi samalla vertaansa vailla olevan trofeekokoelman suuren yleisön ihasteltavaksi. Ojanperälle on ollut aina tärkeää toteuttaa jahtinsa itsenäisesti. Hienon kokoelmansa hän on kerännyt siviilityönsä ohessa. Kokoelman tarkoitus on tuoda katsojan ulottuville luonnon kauneus ja monimuotoisuus. Trofeekokoelmaansa kartuttaessaan Ojanperä onkin pitänyt itseään enemmän luonnon taltioijana kuin metsästäjänä.

Trofeekokoelmansa Jaakko Ojanperä lahjoitti Metsästysmuseolle vuonna 1997 ja sen jälkeen hän on sitä runsaasti täydentänyt. Se käsittää yli sata eläinlajia ja 250 trofeeta. Hänen kokoelmaansa sisältyy tavoiteltu the big five eli afrikkalainen norsu, sarvikuono, leijona, leopardi ja kafferipuhveli sekä vieläpä the big seven, johon edellisten lisäksi kuuluvat myös krokotiili ja virtahepo. Jaakko Ojanperän trofeista seitsemän on päässyt Rowland Wardin Suurriistan ennätysten kirjaan (Rowland Ward’s Records of Big Game). Jaakko Ojanperän trofeekokoelma toteuttaa kattavasti ja näyttävästi yhtä Suomen Metsästysmuseon perustehtävää, suomalaisten ulkomailla harjoittaman metsästyksen tallentamista ja esittämistä.

Lisätietoja:

Pekka Allonen, Suomen Metsästysmuseo
019-723 751, 045 170 1585, pekka.allonen@metsastysmuseo.fi

Eräpoluiltani – Trofeekokoelma Jaakko Ojanperä. Toimittaneet Pekka Allonen ja Jukka Peltonen.
Suomen Metsästysmuseo 2016. 87 s., värikuvitus, sidottu. ISBN 978-952-9729-18-0.
Suomen Metsästysmuseon julkaisuja 20. Hinta 22 €. Saatavissa Suomen Metsästysmuseon museokaupasta ja museon verkkokaupasta.