Siirry sisältöön

Suomen riistakeskus kehittää hirvieläinkantojen hoitoa

Maaliskuussa käynnistyi mittava Hirvitalousaluetoiminnan kehittäminen -hanke. Käytännön työhön riistakeskusalueille palkattiin kolmen vuoden määräajaksi yhdeksän uutta suunnittelijaa.

Tärkeimmässä roolissa suomalaisen metsästyksen kestävyyden varmistamisessa ovat riistantutkimusta ja -hallintoa tukevat metsästäjät ja metsästysseurat. Hirvitalousaluetoiminnan kehittäminen -hanke tukee metsästäjien riistatiedon tuottamista ja siihen pohjautuvaa päätöksentekoa.  Tavoitteena on varmistaa Oma riista -palvelun kattava käyttö ja sen tuottaman ajantasaisen hirvieläintiedon hyödyntäminen metsästyksen suunnittelussa.

-Avoimen ja läpinäkyvän riistatiedon käyttäminen kaikilla riistahallinnon tasoilla on tärkeää. Se mahdollistaa tavoitteiden mukaisen kannanhoidon ja tutkimukseen perustuvan päätöksenteon jo metsästysaikana, riistatalouspäällikkö Jarkko Nurmi Suomen riistakeskuksesta kertoo.

Hirvitalousaluesuunnittelijoiden työtehtävät on suunniteltu aluekohtaisesti. Tarpeen mukaan keskitytään alueesta riippuen hirvikannan säätelyn kehittämisen lisäksi pienten hirvieläinten tai villisikakannan hallintaan. Esimerkiksi valkohäntäpeurakantojen kasvun taittaminen ja kannan pienentäminen lounaisessa Suomessa on hankkeen yksi tärkeä painopistealue.

-Hanke mahdollistaa mittavan koulutuskierroksen. Metsästäjille on luvassa koulutustilaisuuksia muun muassa eri hirvieläinlajien perusbiologiasta ja kannanhoidon mekanismeista, valikoivasta verotuksesta ja hirvieläintiedon käytöstä, projektipäällikkö Jani Körhämö Suomen riistakeskuksesta kertoo.

Hankkeen tavoitteena on lisäksi kehittää muita hirvi- ja sorkkaeläinkantojen hoidon kokonaisuuksia, jotta metsästys toteuttaa sidosryhmien ja yhteiskunnan tavoitteita. Tavoitteena on yhtenäistää riistanhoitoyhdistysten ja hirvitalousalueiden verotussuunnittelun käytäntöjä, kehittää metsä- ja tieliikennevahinkojen ennaltaehkäisyä sekä monilajista kannanhoitoa.

-Yhdistämällä monilajista riistatietoa osaksi käytännön verotussuunnittelua ja kannanhoitoa, voidaan jatkossa todennäköisesti osaltaan helpottaa suurpeto- ja hirvieläinkonflikteja, Nurmi sanoo.

 

Lisätietoja:

Projektin johtaja Jarkko Nurmi, Suomen riistakeskus 0294312105

Projektipäällikkö Jani Körhämö, Suomen riistakeskus 0294312281

 

Hirvitalousaluesuunnittelijat (toimialue):

Ville Viitanen, Lappi 0294312309

Timo Toivonen, Kainuu 0294312237

Risto Paakkonen, Oulu 0294312267

Lauri Itkonen, Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala 0294312235

Esko Paananen, Keski-Suomi ja Etelä-Savo 0294312214

Joni Saunaluoma, Pohjanmaa ja Rannikko-Pohjanmaa 0294312275

Timo Ruuska, Pohjois-Häme ja Etelä-Häme 0294312285

Antti Rinne, Varsinais-Suomi ja Satakunta 0294312344

Valto Kontro, Uusimaa ja Kaakkois-Suomi 0294312334