Siirry sisältöön

RKTL:n kokoamat suurpetohavainnot nyt verkossa

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen Tassu-järjestelmään ilmoitetut suurpetohavainnot ovat nyt kaikkien nähtävissä verkossa osoitteessa riistahavainnot.fi. Tiedot suurpetohavainnoista on tarkoitettu koiran kanssa metsästävien ja muiden luonnossa liikkuvien avuksi.

Riistahavainnot.fi-palvelussa ovat nähtävissä suurpetoyhdyshenkilöiden Tassu-suurpetohavaintojärjestelmään tallentamat karhu-, susi, ilves- ja ahmahavainnot. Havaintoja on näkyvillä liukuvasti kahden kuukauden aikajaksolta. Palvelu on auki ympäri vuoden.

Havainnot esitetään kartalla ruutuina, jotka vastaavat 10 x 10 kilometrin aluetta. Ruutujen väritys ilmaisee lajia ja havaintojen lukumäärää ruudun alueella: mitä tummempi ruutu sitä enemmän ruudun alueella on tehty havaintoja. Havainnot eivät kerro suurpetojen määrästä: samasta yksilöstä voidaan tehdä runsaasti havaintoja, mutta silti havaintojen kohteena on vain yksi yksilö. Toisaalta, jos joltain alueelta ei tule havaintoja, se ei vielä tarkoita, ettei alueella voisi olla suurpetoja.

Ruutua klikkaamalla saadaan näkyviin tarkemmat tiedot havaintojen lukumäärästä sekä havaintotyypeistä (näkö- tai jälkihavainto tai muu havainto). Lisäksi palvelussa näkyy suurpetoyhdyshenkilöiden tarkistamien havaintojen määrä ja se, milloin viimeisin havainto on tehty.
Palvelun tiedot päivittyvät kerran vuorokaudessa. Suurpetoyhdyshenkilön Tassu-järjestelmään kirjaama havainto näkyy palvelussa seuraavana päivänä.

Syksyllä 2013 RKTL toi susien pantaseurantatiedot kaikkien saataville verkon kautta. Tätä tietoa ei pystytä tarjoamaan metsästyskaudella 2014–2015, sillä susia ei onnistuttu pannoittamaan viime talven aikana huonon lumitilanteen vuoksi. Mikäli tulevan talven pannoitukset onnistuvat, pantaseurantatietoa on seuraavan kerran tarjolla metsästyskauden 2015–2016 alussa. Pantaseurantatiedot tulevat osaksi Riistahavainnot.fi-palvelua. Palvelua kehitetään edelleen.

Riistahavainnot.fi

Tiedote lisätietoineen RKTL:n verkkosivuilla