Siirry sisältöön

Riistan lumijälkiä lasketaan taas 15. tammikuuta alkaen

Riistan lumijälkiä lasketaan seuraavan kerran 15.1–28.2.2015 Etelä- ja Keski-Suomessa ja 15.1.–15.3.2015 Pohjois-Suomessa.

Talvilaskennassa kirjataan laskentalinjan ylittävät riistanisäkkäiden jäljet. Koko kolmio kierretään saman päivän aikana. Hyvien laskentaolosuhteiden sattuessa laskenta kannattaa tehdä mahdollisimman pian. Laskenta on hyvin altis sää- ja lumiolosuhteille. Pitkästä laskenta-ajasta huolimatta hyviä laskentapäiviä voi olla loppujen lopuksi varsin vähän.

Talvilaskentojen määrä on ollut kesälaskennasta poiketen hienoisessa laskussa. Niiden merkitys on ehkä jäänyt kesälaskentojen varjoon. On hyvä huomata, että talvilaskennat tuottavat korvaamatonta tietoa riistanisäkkäiden kantojen tilasta.

Laskentalomakkeet ja kartat postitetaan perinteisesti postitse 29.12.2014 alkaen. Lomakkeet löytyvät riistakolmiot.fi-sivulta ja oman kolmiokohtaisen kartan voi tulostaa oma.riistakolmiot.fi sivulta.

Talvilaskennassa laskettavat lajit

Metsäjänis, rusakko, orava, liito-orava, majava, piisami, susi, kettu, naali, supikoira, karhu, kärppä, lumikko, minkki, hilleri, näätä, ahma, mäyrä, saukko, ilves, villisika, valkohäntäpeura, hirvi, metsäpeura ja metsäkauris.

Lisäksi kirjataan ja merkitään kartalle linjalta tehdyt näköhavainnot metsosta, teerestä, pyystä, riekosta, peltopyystä, fasaanista, kanahaukasta ja korpista riippumatta siitä, kuinka kaukana laskentalinjasta ne on nähty.

Riistakolmioiden laskeminen kannattaa

Hyvät tiedot riistakantojen tilasta mahdollistavat kestävän metsästyksen suunnittelun ja hyvinä vuosina lisääntyvät metsästysmahdollisuudet. Riistakolmiot ovat pysyviä metsäriistan runsauden seurantaa varten perustettuja laskentareittejä.

Viime kesän laskennoissa käyttöön otettiin uusi riistakolmiot.fi-palvelu. Kolmioiden laskenta-aktiivisuus kasvoi kesällä huikeasti, ja noin 70 prosenttia laskentojen tuloksista palautettiin uuden riistakolmiot.fi-palvelun kautta.

Syksyn aikana palveluun on kehitetty entistä monipuolisemmat raportointityökalut, ja ne pyritään saamaan käyttöön tulevissa lumijälkilaskennoissa. Työkalujen avulla omien raporttien luominen ja tiedon etsintä on tehty mahdollisimman helpoksi. Laskijoilla on lisäksi pääsy omaan kolmiokohtaiseen raporttiin ja laskentahistoriaan.

Positiiviset muutokset tulosten käytössä ja palautteen parantuminen vain vahvistavat myönteistä kierrettä. Kolmiolaskentojen tulevaisuus näyttää hyvältä.

Kiitos kaikille teille, jotka olette kolmiolaskentoihin osallistuneet!

riistakolmiot.fi

oma.riistakolmiot.fi (kartan tulostaminen)