Siirry sisältöön

Riistakolmiot.fi-palvelu otettu hyvin käyttöön

Heinäkuussa 2014 RKTL avasi riistakolmiolaskijoiden avuksi riistakolmiot.fi-palvelun. Laskijat voivat itse tallentaa palveluun kolmiolaskennan tuloksen ja seurata tuloksia jo laskennan aikana. Uusi palvelu on otettu hyvin vastaan, sillä peräti 70 prosenttia kesälaskennan tuloksista palautettiin uuden palvelun kautta.

Laskijoiden antaman palautteen perusteella palvelu vastaa hyvin käyttäjien tarpeisiin. Noin 120 vastaajasta 90 prosenttia oli sitä mieltä, että palvelua on helppo tai erittäin helppo käyttää. Lähes kaikkien vastaajien mielestä palvelu toimi myös teknisesti hyvin. Jonkin verran ongelmia tuotti palveluun rekisteröityminen oma riista -palvelun kautta, mutta valtaosalta tämäkin sujui ongelmitta. Käyttäjistä 61 prosenttia antoi palvelulla yleisarvosanaksi hyvä, 32 prosenttia arvosanan erinomainen.

RKTL on kerännyt käyttäjiltä toiveita laskentatulosten raportoinnista ja palvelun yleisestä kehittämisestä. Osa kehitysehdotuksista on jo toteutettu. Raportointityökaluja kehitetään syksyn aikana ja toiveena on saada ne käyttöön ennen tulevaa talvilaskentaa.

Riistalaskentojen avulla tuotetaan tietoa metsä- ja peltovaltaisten alueiden riistalajien kannan arviointiin ja hoidon suunnitteluun. Kolmiolaskentoja tekevät pääasiassa vapaaehtoiset metsästäjät ja luontoharrastajat. Aikaisemmin kolmiolaskentatiedot on palautettu perinteisesti paperilla postitse. Riistakolmiot.fi on merkittävä uudistus, sillä se nopeuttaa laskentatulosten keruuta, helpottaa tiedon säilyttämistä ja auttaa tulosten raportoinnissa. Palvelun toivotaan olevan avuksi erityisesti metsästyksen säätelyssä ja sitä koskevassa päätöksenteossa.

Uutinen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen sivulla