Siirry sisältöön

Pohjois-Savoon poikkeusluvat 11 karhun kannanhoidolliseen metsästämiseen

Karhupentuehavaintojen kirjaamiseen kaivataan lisäaktiivisuutta.

Pohjois-Savossa myönnettiin kannanhoidollisia poikkeuslupia yhteensä 11 karhun metsästämiseen syksyllä 2021 (Taulukko 1). Haettu määrä oli 18 poikkeuslupaa. Karhuhavaintojen ja vahinkojen muita hakemusalueita vähäisemmästä määrästä johtuen kolmelle hakemusalueelle annettiin kielteinen päätös. Karhupentuhavaintojen kirjaamisaktiivisuudessa on parantamisen varaa, sillä kanta-arvio perustuu osaltaan siihen. Kannanhoidolliset poikkeusluvat myönnettiin maakunnan tiheimmille karhualueille, joilta on edellisten kahden vuoden aikana kirjautunut pentuehavaintoja ja karhun aiheuttamia vahinkoja. Maa- ja metsätalousministeriön asetuksella on säädetty Suomessa metsästysvuoden 2021–2022 karhusaaliin enimmäismääräksi 457 yksilöä.

Pentuehavaintojen ilmoittaminen petoyhdyshenkilöille ja kirjaaminen Luonnonvarakeskuksen Tassu-järjestelmään on kannan seuraamisen kannalta erittäin tärkeää. Luonnonvarakeskus on arvioinut Suomen riistakeskus Pohjois-Savon alueen pentutuotoksi vuonna 2021 25 pentua, kun vuoden 2020 pentutuotoksi arvioitiin 45 pentua. Maakunnan karhukannaksi ennen metsästyskautta 2021 arvioidaan 125–145 yli vuoden ikäistä karhua.

Vuoden 2020 aikana karhut rikkoivat mehiläispesiä ja rehupaaleja Pohjois-Savon alueella yhteensä 42150 euron edestä, mikä on noin 10 000 euroa enemmän kuin edellisvuonna. Karhuvahinkoja on pyritty estämään ennalta muun muassa suojaamalla mehiläistarhoja sähköaidoilla. Mehiläistarhaajat saavat aitaustarvikkeet Suomen riistakeskuksen kautta korvauksetta käyttöönsä.

Kesämökkien ja kotitalouksien jätteet on syytä hävittää siten, etteivät karhut pääse tottumaan ”helppoon ja makeaan elämään”. Houkuttavaan ravintokohteeseen tottuneen karhun vieroittaminen huonosta tavasta on usein erittäin hankalaa, jopa mahdotonta.

Luonnonvarakeskuksen antaman Karhukanta Suomessa 2020 -julkaisun mukaan koko maassa arvioidaan elävän noin 2 300 yli vuoden ikäistä karhua ja noin 500 pentua. Karhun metsästysaika on 20.8.–31.10.2021.

 

Taulukko 1. Pohjois-Savoon myönnetyt karhun kannanhoidolliset poikkeusluvat 2021

Poikkeusluvan pääpiirteinen alue Myönnetty lupamäärä
Leppävirta 2
Kaavi-Juankoski 2
Rautavaara-Varpaisjärvi-Nilsiä 2
Koillis-Savo-Vehmersalmi 3
Sonkajärvi 0
Vieremä 0
Kiuruvesi-Pielavesi (pohjoinen)-(Pyhäjärvi-Pyhäntä) 1
Iisalmi-Maaninka-Pielavesi (itä) 0
Keitele-Pielavesi (länsi)-Tervo-Vesanto-(Viitasaari) 1
Yhteensä 11

Karhukanta Suomessa 2020 -julkaisu: https://riistahavainnot.fi/static_files/suurpedot/kantaarviot/karhukanta2020.pdf (riistahavainnot.fi)

Aitausohjeet mehiläistarhoille: http://www.mehilaishoitajat.fi/mehilaishoitajille/karhut/aitausohjeet-mehilaistarhoille/ (mehilaishoitajat.fi)

Lisätietoja

Tanskanen, Jouni

  • Riistapäällikkö, Pohjois-Savo
  • Alueellinen viestintä
  • 029 431 2301
  • jouni.tanskanen@riista.fi