Siirry sisältöön

Pohjois-Savoon poikkeuslupa mehiläisvahinkoja aiheuttaneen karhun pyyntiin

Suomen riistakeskus on myöntänyt Pohjois-Savoon vahinkoperusteisen poikkeusluvan yhden karhun pyyntiin. Poikkeusluvalla voidaan metsästää mehiläisvahinkoja aiheuttanut karhu Kiuruveden kaupungissa rajatulla alueella sijaitsevilla mehiläispesillä ja niiden välittömässä läheisyydessä. Lupa on voimassa kaksi viikkoa. 

Lupa on myönnetty mehiläistarhaukselle aiheutuvien erityisen merkittävien vahinkojen estämiseksi. Syksyn aikana poikkeuksellisen pelottomasti liikkunut karhu on rikkonut alueella kymmenkunta mehiläispesää ja vahingot näyttävät jatkuvan. Vahinkoja on tapahtunut myös sähköaidoilla aidatuilla tarhoilla.

Itä-Suomen poliisilaitoksen luvalla on kyseistä yksilöä karkotettu useita kertoja mehiläistarhojen läheisyydestä koirien avulla. Pisin karkotusmatka oli yli 25 kilometriä, mutta lukuisista hätistely-yrityksistä huolimatta karhu on palannut mehiläispesille.

Luonnonvarakeskuksen mukaan Pohjois-Savon alueella on ennen metsästyskautta 2016 vuotta vanhempia karhuja 60–70 yksilöä ja arvioitu pentutuotto vuonna 2016 on 20 yksilöä. Karhuja liikkuu koko maakunnan alueella ja kanta on vakaa. Aiemmin tämän syksyn kannanhoidollisessa pyynnissä kaatui yksi karhu Leppävirralla ja toinen Sonkajärvellä.

Vahinkoperusteisella poikkeusluvalla kaadettu karhu kuuluu valtiolle.

Lisätietoja

Tanskanen, Jouni

  • Riistapäällikkö, Pohjois-Savo
  • Alueellinen viestintä
  • 029 431 2301
  • jouni.tanskanen@riista.fi