Siirry sisältöön

Pohjois-Hämeeseen kolme karhun poikkeuslupaa

Maa- ja metsätalousministeriön asetuksella on säädetty Suomessa metsästysvuoden 2021 – 2022 saaliiksi saatavien karhujen enimmäismääräksi 457 yksilöä. Tästä Pohjois-Hämeen alueelle myönnettiin kolme kannanhoidollista poikkeuslupaa.

Poikkeusluvista kaksi myönnettiin havaintojen perusteella tiheimmälle karhukannan alueelle. Lupa-alue kattaa osia Virtain, Ruoveden ja Mäntän seudun riistanhoitoyhdistyksistä. Luonnonvarakeskuksen erillisiksi tulkitsemien pentueiden määrä alueella oli 3 kappaletta vuonna 2020. Hakemusalueelta on tehty 319 karhuhavaintoa.  Havaintoja, jossa karhu on liikkunut lähellä asutusta, on tehty 27 kertaa.

Yksi poikkeusluvista myönnettiin niin ikään tiheän karhukannan alueelle, joka käsittää alueita Mäntän seudun, Ruoveden, Tampereen, Kangasalan, Längelmäveden, Kuhmoisten ja Kuhmalahden-Sahalahden riistanhoitoyhdistyksistä. Luonnonvarakeskuksen erillisiksi tulkitsemien pentueiden määrä alueella oli 3 kappaletta vuonna 2020. Hakemusalueelta on tehty 81 karhuhavaintoa. Havaintoja, jossa karhu on liikkunut lähellä asutusta, on tehty 4 kertaa.

Luonnonvarakeskus on arvioinut petoyhdyshenkilöiden kirjaamien havaintojen perusteella riistakeskus Pohjois-Hämeen alueen karhukannaksi 50 – 65 yli vuoden ikäistä karhua ennen syksyn metsästyskautta, mikä on selvästi edellisvuotta enemmän. Suomessa aikuisia karhuja on yli 2000. Karhun metsästysaika alkaa elokuun 20. päivä ja päättyy lokakuun lopussa. Viime vuonna Pohjois-Hämeessä kaadettiin yksi uroskarhu kannanhoidollisella poikkeusluvalla ja yksi uroskarhu vahinkoperusteisella poikkeusluvalla.

 

Lisätietoja

Mikkola, Marko

  • vs. Riistapäällikkö, Pohjois-Häme
  • Metsästäjäpalvelut
  • 029 431 2282
  • marko.mikkola@riista.fi