Siirry sisältöön

Pienten hirvieläinten saalismäärät reilussa kasvussa Keski-Suomessa

Helmikuun puolivälissä päättyneellä metsästyskaudella saatiin Keski-Suomessa saaliiksi 502 valkohäntäpeuraa, kaksi metsäpeuraa ja 558 metsäkaurista. Metsäkauriin metsästyskausi jatkuu vielä pukkijahdilla 16.5.-15.6.

Valkohäntäpeurojen saalismäärä kasvoi edelliskaudesta 42 % ja metsäkauriin peräti 58 %, eikä metsäkaurissaaliissa ole vielä mukana tämän vuoden kevätjahdin saalista. Metsäpeurasaalis pysyi edelliskauden tasolla. Sekä valkohäntäpeuraa että metsäkaurista esiintyy koko maakunnan alueella ja molempia saatiinkin saaliiksi jokaisen riistanhoitoyhdistyksen alueelta.

Pieniä hirvieläimiä jää myös entistä enemmän auton alle. Viime vuonna valkohäntäpeurakolareita oli Keski-Suomen riistakeskusalueella 80, metsäpeurakolareita 5 ja metsäkauriskolareita 234. Valkohäntäpeurakolarit lisääntyivät edellisvuodesta 40 % ja metsäkauriskolarit 29 %. Metsäkauriita on kahtena viime vuonna jäänyt enemmän auton alle kuin hirviä.

Metsästäjiä on viime vuosina yritetty innostaa valkohäntäpeuran ja metsäkauriin pyyntiin ja saalismäärien perusteella niiden metsästys onkin lisääntynyt. Riistakeskus toivoo, että metsästysseurat eivät pitäisi pienten hirvieläinten metsästystä pelkästään hirvenmetsästäjien harrastuksena, vaan päästäisivät varsinkin nuoria pyyntiin. Hirvijahti vie paljon aikaa, joten samoilla henkilöillä ei välttämättä aika ja innostus riitä pitämään kasvavia pienten hirvieläinten kantoja toivotulla tasolla.

Suomen riistakeskus edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

 

Lisätietoja

Kursula, Olli

  • Riistapäällikkö, Keski-Suomi
  • Riistalaskennat sekä riistatiedon käyttö metsästysseuroissa
  • 029 431 2242
  • olli.kursula@riista.fi