Siirry sisältöön

Nuoret hirvieläimet liikenteessä

Emojensa vieroittamat nuoret hirvieläimet etsivät näihin aikoihin omia elinalueitaan. Kokemattomat kulkijat eksyvät toisinaan taajamiin ja saattavat aiheuttaa arvaamattomalla käyttäytymisellään liikenneonnettomuuksia.

Tapahtuneesta hirvieläinonnettomuudesta täytyy aina ilmoittaa hätäkeskuksen 112 numeroon. Helpoiten se onnistuu puhelimeen ladattavalla 112 Suomi -mobiilisovelluksella. Tällöin hätäkeskus saa tietoonsa tarkan tapahtumapaikan ja riistanhoitoyhdistysten ylläpitämä suurriistavirka-apu (SRVA) löytää perille.  Onnettomuuspaikan voi myös merkitä riista.fi -sivuilta ladattavalla riistaonnettomuusmerkillä.

Taajamiin eksyneet hirvieläimet aiheuttavat vaaratilanteita. Eläimet ovat stressaantuneita ja arvaamattomia ja voivat aiheuttaa merkittävän turvallisuusriskin. Eläinten ja yleisen turvallisuuden kannalta on parasta, että niitä karkottavat toimijat saavat tarvitsemansa työrauhan.

Helsingin riistanhoitoyhdistyksen alueella ongelmana ovat ilmoittamatta jääneet kaurisonnettomuudet, joiden jäljiltä löytyy liian usein kuolemaan jätetty metsäkauris.

– Ehkä ajatellaan, ettei eläimelle varmaan käynyt mitään, kun auto vaan hipaisi, eikä ilmoiteta asiasta 112 numeroon. Yleensä eläin kuitenkin loukkaantuu. Jos tieto vammautuneesta eläimestä saavuttaa SRVA-toimijat, saamme koirien avulla varmistettua eläimen kunnon ja lopetettua tarpeen tullen sen kärsimykset, Paula Laukkanen Helsingin riistanhoitoyhdistyksestä kertoo.

Toinen ongelma Helsingin alueella on koirien kiinnipitovelvollisuuden laiminlyöminen, irtokoirat saattavat ajaa eläimet vilkkaille liikenneväylille aiheuttaen vaaratilanteen myös ihmisille.

 

Lisätietoa:

Paula Laukkanen Helsingin riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja p. 029 431 2127