Siirry sisältöön

Muutoksia hanhien metsästysajoissa

Muutos metsästysasetukseen mahdollistaa meri- ja kanadanhanhen metsästyksen pellolta 10.8 alkaen. Muualla kuin pellolla merihanhen ja kanadanhanhen metsästys alkaa kuten ennenkin 20.8 klo 12.  Merihanhen metsästys on kuitenkin ministeriön asetuksella kokonaan kielletty sisämaassa. Metsähanhen metsästys on edelleen sallittu ainoastaan Suomen kaakkoiskulman nimetyissä kunnissa 1.10-30.11. Sepelkyyhkyn metsästys alkaa totutusti 10.8 koko maassa.

– On jokaisen metsästäjän velvollisuus tietää milloin ja missä saa metsästää ja mitä lajia. Suomen riistakeskuksen sivuilta ( https://riista.fi/metsastys/metsastysajat/ ) löytyy lista metsästysajoista ja metsästyskieltoalueista, muistuttaa Suomen riistakeskuksen riistasuunnittelija Jörgen Hermansson.

Meri- ja kanadanhanhien kannat ovat erityisesti rannikkoseuduilla runsaat. Asetusmuutos mahdollistaa sekä hanhikantojen hyödyntämisen että viljelyvahinkojen estämisen. Koska merihanhi on vasta levittäytymässä sisämaahan, on sen metsästys kokonaan kiellettyä sisämaassa.

Sekä merihanhi että Amerikan mantereesta kotoisin oleva kanadanhanhi ovat lajeja, jotka hyödyntävät ihmisen luomaa kulttuurimaisemaa, ja saavat suuren osan ravinnostaan peltoalueilta. Hanhet pesivät erityisesti saaristossa ja rannikon tuntumassa. Loppukesän kaakattavat hanhiparvet ovatkin monelle tuttu näky. Suuret, paikoin jopa tuhatpäiset parvet voivat aiheuttaa tuntuvaa vahinkoa korjaamattomalle sadolle.

Hanhet ovat suurikokoisina ja runsaslukuisina metsästäjien haluttuja saaliita. Metsästäjä piiloutuu naamioituun suojaan ja houkutuslintukuvien avulla lentävät hanhet houkutellaan ampumaetäisyydelle. Sepelkyyhkyn metsästys tapahtuu samalla tavalla.

– Onnistunut jahti perustuu sekä hanhien että sepelkyyhkyn osalta ennakkotarkkailuun. Lintuparvien suosimat ruokailualueet ovat usein samoja vuodesta toiseen, mutta tarkka sijainti vaihtelee sadonkorjuun etenemisen ja viljeltävän kasvin mukaan, Jörgen Hermansson Suomen riistakeskuksesta kertoo.

Valtaosa kyyhky- ja hanhisaaliista saadaan heti metsästyskauden alussa. Jo syyskuussa suuri osa linnuista muuttaa etelään.

Lisätietoja:
Jörgen Hermansson, riistasuunnittelija, Suomen riistakeskus Varsinais-Suomi
029 431 2342, jorgen.hermansson@riista.fi