Siirry sisältöön

Metson soidin käynnistymässä – kamera seuraa soidinta Keski-Suomessa

Kaksi Keski-Suomen Metsoparlamentin riistakameraa seuraa Petäjävedellä metson soidinta. Käynnistyvän soitimen tunnelma tiivistyy vapuksi.

Liiketunnistimella varustettu riistakamera lähettää 5 sekunnin pituisia HD videoita, jotka ovat katseltavissa osoitteessa http://www.riistakamera.pro/kuvablogi Kamerat vietiin maastoon 16.4.2018.

Metson soidin on käynnistymässä. Kukot yöpyvät soidinpaikalla ja aloittelevat turnajaisia päivän fiilisten mukaan. Naarasmetson, eli koppelon vierailu sähköistää soidinta, mutta kovin into hiipuu vielä pian naaraan poistuttua.

– Tunnelma soidinpaikalla tiivistyy huhtikuun loppua kohti, kun naaraat saapuvat soidinpaikalle tositarkoituksella katsastamaan kukkojen kuntoa. Metson soidin huipentuu paritteluihin soidinpaikan valtakukon kanssa vapun tienoilla, riistapäällikkö Olli Kursula Suomen riistakeskukselta kertoo.

Viime keväänä soidinpaikalla oli viisi ukkometsoa ja viisi koppeloa. Kamerat on asennettu viime vuoden soidinkeskukseen. Mikäli valtakukko ei ole vaihtunut, paritellaan tänäkin keväänä samalla kummulla aivan kameroiden edessä.

Kuvattava soidinpaikka on nuorehkossa mäntymetsässä, jossa sekapuuna kasvaa jonkin verran kuusta ja harvennuksessa on säästetty runsaasti alikasvoskuusikkoa. Kuuset antavat metsoille niiden kaipaamaa suojaa. Maasto on kumpareinen, joten paikka on tyypillinen keskisuomalainen metson soidinpaikka.

Soidinseuranta on toteutettu Keski-Suomen Metsoparlamentin ja Eränetin verkkokaupan yhteistyönä.

Lisää tietoa Keski-Suomen Metsoparlamentista

Lisätietoja

Lamberg, Teemu

  • Riistasuunnittelija, Keski-Suomi
  • Riistatalous, riistavahingot
  • 029 431 2212
  • teemu.lamberg@riista.fi