Siirry sisältöön

Metsästyskausi alkaa kyyhkyjahdilla

Uusi metsästysvuosi alkoi eilen 1. elokuuta. Sepelkyyhkyn metsästys aloittaa uuden metsästyskauden 10. elokuuta. Vuosittain sepelkyyhkysaalis on jopa yli 200 000 lintua.

Kyyhkyjahti alkaa keskiviikkona 10. elokuuta. Sepelkyyhky on laji joka on sopeutunut hyvin moderniin kulttuurimaisemaan ja kannat ovat runsaat ja vahvat. Kyyhkyä metsästetään runsaasti koko Euroopassa, ja myös Suomessa kyyhkyjen metsästys on 2000-luvulla kasvattanut suosiotaan. Linnut metsästetään peltojen laidoilta tai metsiköistä peltojen läheisyydestä.

Sepelkyyhky pesii yhä useammin taajamien ja asutusten läheisyydessä. Se on tänä päivänä tavallinen näky pihapiireissä ja puutarhoissa. Suuret kannat sekä helpot metsästysjärjestelyt ovat nostaneet sepelkyyhkyn metsästäjien suosikiksi. Jahti ei vaadi laajoja erämaita saati veneitä tai muuta kallista kalustoa. Metsästäjä on hiljaa piilossa ja sepelkyyhkyt houkutellaan ampumaetäisyydelle houkutuslintujen avulla. Onnistunut jahti vaatii kuitenkin ennakkotarkkailua, koska oikean paikan valinta on avain onnistuneelle metsästykselle.

Sepelkyyhky saa useita poikueita kaudessa, joten osalla sepelkyyhkyistä on vielä pesintä kesken metsästyskauden alkaessa. Metsästyksen pitääkin kohdistua parvissa lentäviin lintuihin. Ne koostuvat pääosin saman vuoden poikasista ja pesinnän lopettaneista linnuista.

Kyyhky valmistuu myös grillissä

Kyyhkyjahti ajoittuu sopivasti grillauskauden loppuun. Tuoreet kyyhkynrinnat marinoidaan reilu tunti maustetussa öljymarinadissa ja sitten grillataan kevyesti. Lisukkeeksi riittää grillattua kesäkurpitsaa. Kesäkurpitsa leikataan ohuiksi siivuiksi pituussunnassa, sivellään vähän marinadia päälle ja grillille. Loppukesän herkku on valmiina.

Sepelkyyhkyn metsästysaika jatkuu lokakuun loppuun asti. Valtaosa kyyhkysaaliista saadaan kuitenkin heti kauden alussa. Sepelkyyhkyt lähtevät muuttoon jo syyskuussa, jolloin myös metsästäjien mielenkiinto siirtyy muuhun pienriistaan kuten sorsiin, jäniksiin ja metsäkanalintuihin. Sepelkyyhkyn runsaus vaihtelee vuosittain. Luontotarkkailija voi arvioida sepelkyyhkykannan runsautta tarkkailemalla peltoalueen sähkölangoilla istuvien lintujen määrää. Toki pitää muistaa, että yksittäisen pellon viljelykasvi vaikuttaa sepelkyyhkyjen paikalliseen runsauteen. Herne ja lakovilja, erityisesti vehnä, ovat sepelkyyhkyjen suosikkeja.

Kuva: Suomen riistakeskus