Siirry sisältöön

Metsäkanalintujen metsästykseen alueellisia rajoituksia

Maa- ja metsätalousministeriö on tänään lähettänyt lausunnolle esityksen metsäkanalintujen metsästyksen rajoittamisesta. Rajoituksiin ryhdyttiin, koska kaikkien metsäkanalintulajien esiintymistiheydet ovat neljänneksen alhaisemmat kuin viime vuonna samaan aikaan. Tämä johtuu suurelta osin kesäkuun kylmästä kaudesta, joka vaikeutti lintujen pesimistä. Ministeriön esitys perustuu 26.7.–3.8. välisenä aikana laskettujen riistakolmioiden tuottamaan aineistoon.

Metson metsästystä rajoitettaisiin seuraavasti:

  • metsästysrajoitus 1.–31.10. (metsästysaika olisi 10.–30.9.): Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maakunnat, Lapin maakuntaan kuuluvat kunnat Enontekiö, Kittilä, Kolari, Muonio ja Utsjoki sekä Uudenmaan maakuntaan kuuluvat kunnat Lapinjärvi, Loviisa ja Myrskylä (muualla Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa metson metsästys on täysin kielletty jo aiemmin 3-vuotisella asetuksella 2012-2015)
  • metsästysrajoitus 16.–31.10. (metsästysaika olisi 10.9.–15.10.): Etelä-Savon, Keski-Pohjanmaa ja Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Pohjanmaan maakuntaan kuuluvissa Evijärven ja Kauhavan kunnissa, Pohjois-Savon maakunta lukuun ottamatta kuntia Kiuruvesi, Rautavaara, Sonkajärvi, Vieremä ja Keski-Suomen maakuntaan kuuluvat kunnat Kannonkoski, Kinnula, Kivijärvi, Pihtipudas ja Viitasaari.

Teeren ja pyyn metsästystä rajoitettaisiin seuraavasti:

  • metsästysrajoitus 1.–31.10. (metsästysaika olisi 10.–30.9.): Etelä-Karjalan, Kymenlaakson ja Uudenmaan maakunnat, Lapin maakuntaan kuuluvat kunnat Enontekiö, Kittilä, Kolari, Muonio ja Utsjoki.
  • metsästysrajoitus 16.–31.10. (metsästysaika olisi 10.9.–15.10.): Etelä-Savon maakunta, Pohjois-Savon maakunta lukuun ottamatta kuntia Rautavaara, Sonkajärvi, Vieremä ja Kiuruvesi sekä Keski-Suomen maakuntaan kuuluvat kunnat Kannonkoski, Kinnula, Kivijärvi, Pihtipudas ja Viitasaari.

Riekon metsästystä rajoitettaisiin seuraavasti:

  • metsästysrajoitus 10.9.–31.10. (metsästys kiellettäisiin kokonaan): Kainuun maakunta, Lapin maakuntaan kuuluvat kunnat Kemi, Kemijärvi, Kittilä, Kolari, Muonio, Pelkosenniemi, Pello, Posio, Ylitornio, Rovaniemi sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunta lukuun ottamatta kuntia Ii, Pudasjärvi, Taivalkoski.
  • metsästysrajoitus 1.–31.10. (metsästysaika olisi 10.–30.9.): Lapin maakuntaan kuuluvat Sodankylä, Savukoski, Salla, Ranua, Simo, Tervola, Keminmaa, Tornio, sekä Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan kuuluvat Ii, Pudasjärvi, Taivalkoski.

Ylä-Lapissa Enontekiön, Utjoen ja Inarin kunnissa riekon metsästystä ei rajoitettaisi. Muualla Suomessa riekon metsästystä ei sallittaisi.

Tiedote lisätietoineen maa- ja metsätalousministeriön sivuilla

Lausuntopyyntö ja asetusluonnokset