Siirry sisältöön

Metsäkanalinnut lasketaan poikkeuksellisen aikaisin

Riistakolmioiden kesälaskenta järjestetään tänä vuonna 23.7.–2.8.2016. Metsäkanalintukannat selvitetään riistakolmioiden kesälaskennalla. Laskennan tulosten perusteella ratkaistaan metsäkanalintujen tulevan syksyn metsästysajat. Ajantasainen ja kattava tieto metsäkanalintujen lisääntymisen onnistumisesta mahdollistaa kestävän metsästyksen suunnittelun.

Riistakolmioiden kesälaskenta-aika on tänä vuonna poikkeuksellisesti 23.7.–2.8.2016. Aikaisella laskenta-ajalla varmistetaan, että riittävän kattavat tulokset ovat käytettävissä metsästysajoista päätettäessä. On erittäin tärkeää, että mahdollisimman moni kolmio lasketaan tuolloin ja tulokset palautetaan heti laskennan jälkeen. Riistakolmiot.fi-palvelun kautta 2. elokuuta mennessä palautetut tulokset ennättävät vielä mukaan syksyn metsästysaika-asetuksen valmisteluun. Postin kautta palautettaessa laskentatulokset kannattaa postittaa viimeistään 31.7.2016.

Jos laskentaa ei pysty järjestämään 2. elokuuta mennessä, on laskenta hyvä kuitenkin tehdä mahdollisimman pian. Myöhemminkin elokuun aikana laskettujen kolmioiden tulokset ovat tärkeitä. Jokainen laskettu kolmio parantaa tulosten luotettavuutta ja antaa tietoa oman alueen kanalintutilanteesta.

Mikä on riistakolmio?

Riistakolmiot ovat pysyviä metsäriistan runsauden seurantaa varten perustettuja laskentareittejä. Riistakolmio on tasasivuinen kolmio, jonka sivu on 4 km, ja siten laskentalinjan kokonaispituus on 12 km. Laskennan suorittavat vapaaehtoiset metsästäjät.

Viime kesänä laskettiin noin 6000 laskijan voimin ennätykselliset yli tuhat kolmiota. Kesälaskennassa keskitytään metsäkanalintuihin (metso, teeri, pyy ja riekko) ja talvella lasketaan riistanisäkkäiden jäljet.

riistakolmiot.fi

Lisätiedot:

Katja Ikonen, suunnittelija, Luonnonvarakeskus
p. 029 5327 010, katja.ikonen@luke.fi

Lisätietoja

Kursula, Olli

  • Riistapäällikkö, Keski-Suomi
  • Riistalaskennat sekä riistatiedon käyttö metsästysseuroissa
  • 029 431 2242
  • olli.kursula@riista.fi