Siirry sisältöön

Metsähallitus: Erävalvonta jatkuu poikkeusoloissa. ”Tilausta valitettavasti on.”

Metsähallitus jatkaa erävalvontaa katkeamatta koronavirusepidemiasta huolimatta. Havaintojen mukaan esimerkiksi suurpetovalvonnalle on nyt erityistä tarvetta, sillä vihjeitä petojen häirinnästä tulee edelleen. Valvonnasta vastaavat erävalvonnan ylitarkastaja ja 12 alueellista erätarkastajaa, jotka noudattavat varo-ohjeita.

Erävalvonnan partiot liikkuvat pääsääntöisesti enintään kahden hengen koostumuksella. Valvontatilanteissa noudatetaan turvallisuusohjeita, mutta valvontaa on jatkettava, sanoo erävalvonnan ylitarkastaja Juha Ahonen Metsähallituksesta.

Tällä hetkellä akuutti asia pohjoisessa on suurpetovalvonta. Esimerkiksi ahmoja on erävalvonnan mukaan seurattu ja yritetty saada hengiltä.

”Valvonnalle on tilausta koko ajan, voisi sanoa jopa, että valitettavasti. On hieno asia, että ihmiset pääsevät liikkumaan lähiluonnossa turvallisesti ilman tartuntariskiä ja harrastamaan esimerkiksi kalastusta tai metsästystä. Se on kuitenkin valitettavaa, että kaikilla ei ole harrastuksiin vaadittavia lupia tai toimitaan muutoin vastoin lainsäädäntöä”, ylitarkastaja Juha Ahonen sanoo.

Suurpetojen häirintä jatkuu

Suurpetojen tahallinen häirintä ja seuranta on yleinen ongelma keväisin. Metsähallituksen erävalvonnan mukaan häirintä jatkuu tälläkin hetkellä poikkeusoloista huolimatta. Ihmiset etsivät petoja tavallisesti moottorikelkoilla.

Poronhoitoalueella ajettavana on yleensä ahma mutta alueen ulkopuolella ilmoitusten perusteella useimmiten susi. Eläinten jälkiä saatetaan seurata useiden kymmenien kilometrien, joskus jopa yli sadan kilometrin matkalla, ja jäljet pyritään seurannan yhteydessä usein ajamaan piiloon.

Metsähallituksen erävalvonta teki viime vuonna 301 tarkastusta, jotka liittyivät suurpetojen pyyntiin.  Kyse oli sekä laillisen metsästyksen valvonnasta että epäillystä laittomasta pyynnistä.

Suurpetoihin liittyvä valvontaa tehtiin erityisesti karhun metsästysaikaan. Lisäksi suden, ilveksen ja ahman poikkeuslupapyynnin ehtojen valvonta työllisti erätarkastajia. Poronhoitoalueella ahman poikkeuslupametsästys sujui valvonnan näkökulmasta moitteetta. Erävalvonta sai sen sijaan muutamia vihjeitä yksittäisistä suden vahingoittamisyrityksistä. Yhtä susilaumaa yritettiin pyytää jalkanaruilla ja myrkyttää.

Metsähallitus ja Itä-Suomen poliisilaitos tehostivat loppuvuonna suurpetovalvontaa palkkaamalla yhteispartion. Erätarkastajasta ja poliisimiehestä koostuva partio on osa Luonnonvarakeskuksen (Luke) vetämää SusiLIFE-hanketta.

Lue Metsähallituksen erävalvontaraportti 2019 tästä!

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Juha Ahonen, Metsähallitus, 040 646 4250