Siirry sisältöön

LUKE: Luonnonvarakeskus aloittaa susien merkintäpyynnit Pohjois-Pohjanmaalla – maanomistajia tavoitellaan helikopterin laskeutumislupia varten

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tavoitteena on aloittaa susien merkitseminen gps-pannoilla helmikuun 2019 loppupuolella Pohjois-Pohjanmaalla. Pannoitusten aloittaminen edellyttää riittävän syvää lumipeitettä ja sopivia sääolosuhteita. Susien merkitseminen päättyy viimeistään huhtikuun alkupuolella.

Pannoitukset kohdistuvat Haapaveden, Haapajärven-Reisjärven, Limingan seudun, Pyhäjärven, Raahen seudun sekä Ylivieskan riistanhoitoyhdistysten toiminta-alueille niiltä osin, kun Luonnonvarakeskuksella on lupa suden elävänä pyyntiin kyseisten alueiden metsästysoikeuden haltijoilta. Lupa ei siis välttämättä kata mainittujen riistanhoitoyhdistysten koko aluetta.

Luke pyrkii tavoittamaan maanomistajia

Karttakuva suurenee klikkaamalla.

Merkintäpyynneissä käytetään apuna helikopteria. Luke tarvitsee helikopterilla laskeutumiseen maanomistajan luvan ja pyrkii tämän vuoksi tavoittamaan pyyntialueen (karttakuvaan neliöillä merkityt alueet) maanomistajia laskeutumisluvan saamiseksi. Luke kysyy lupia myös yksityisteille moottoriajoneuvoilla liikkumista varten. Moottorikelkkaa ei suunnitella käytettävän yksityismailla tapahtuvissa pannoituksissa. MTK ja Luke tekevät asiassa yhteistyötä.

Maanomistajien toivottaan olevan yhteydessä Luonnonvarakeskukseen mahdollisesti myönnettävien liikkumislupien (helikopterin laskeutuminen ja moottoriajoneuvolla liikkuminen yksityisteillä) osalta. Asiantuntijamme on parhaiten tavoitettavissa 14.2. klo 10–16 numerosta 0295 327 204.

Merkintöjen taustalla kasvanut susikanta

Pohjois-Pohjanmaalle kohdistuvien pannoitusten taustalla on alueella kasvanut susikanta. Pannoitusten tuottama tieto susien liikkumisesta palvelee susireviireillä asuvien ihmisten tietotarpeita ja auttaa suojautumiskeinojen suunnittelussa. Näitä asioita pohditaan susikannan hoitosuunnitelmassa, jota päivitetään parhaillaan maa- ja metsätalousministeriön johdolla. Luke käyttää pantasusien liikkeistä saatavia tietoja tutkimuksessa ja suden kanta-arvion laadinnassa.

Pannoitusten päättymisestä ja tuloksesta kerrotaan Luke.fi- ja riistahavainnot.fi-sivustoilla. Pantasusien havainnot tulevat näkymään metsästyskauden aikana (elokuusta helmikuun loppuun) riistahavainnot.fi -sivustolla. Susien lisääntymiskaudella pantatiedot eivät ole avoimesti saatavilla, koska uhanalaisen lajin pesäpaikkoja ei voida julkistaa.

Katso myös: Susien merkintäpyynnit ja niihin tarvittavat luvat