Siirry sisältöön

Luonnolle oma liputuspäivä

Suomesta tulee maailman ensimmäinen maa, jossa luonto saa oman liputuspäivän. Suomi 100 -vuonna liput liehuvat Suomen luonnon päivänä 26.8.2017.

Vuonna 2017 Suomesta tulee maailman ensimmäinen maa, joka virallisesti liputtaa luontonsa kunniaksi. Sisäministeriö on antanut liputusmääräyksen ensi vuoden Suomen luonnon päivälle eli elokuun viimeiselle lauantaille 26.8.2017. Luonnon kunniaksi tehty liputtaminen huipentaa Suomi 100 -vuoden kunniaksi järjestetyt Luonnon päivät, joihin liittyy satoja järjestettyjä ja omaehtoisia luontotapahtumia.

Suomi liputtaa ja juhlii luonnon kunniaksi

Suomen luonnon päivää on perinteisesti vietetty elokuun viimeisenä lauantaina, jolloin juhlitaan luonnon keskeistä roolia suomalaisten elämässä. Suomen luonnon päivän suojelija on rouva Jenni Haukio.

Sisäministeriö on nyt antanut asiasta virallisen liputusmääräyksen, joten Suomesta tulee maailman ensimmäinen maa, jossa luonnolle on oma liputuspäivänsä.

”Tekemämme kyselyn mukaan yhdeksän kymmenestä suomalaisesta haluaa juhlistaa Suomen luontoa itsenäisyyden satavuotisjuhlavuonna. Se on siis mitä parhain aihe uudelle liputuspäivälle”, sanoo Suomi 100 -juhlavuoden pääsihteeri Pekka Timonen.

”Luonnon vahva esilläolo Suomen satavuotisjuhlinnassa herättää suurta kansainvälistä kiinnostusta. Luonto ja siihen liittyvät ohjelmat olivat keskeinen tekijä, kun suuret kansainväliset matkailumediat Lonely Planet ja National Geographic listasivat Suomen ensi vuoden parhaimpien matkakohteiden joukkoon.”

Idea liputukseen syntyi Suomen luonnon päivän alkuperäisissä taustaorganisaatioissa. Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen ympäristökeskus SYKE, Metsähallituksen luontopalvelut ja Biologian ja maantieteen opettajien liitto tekivät ehdotuksen sisäministeriölle siitä, että Suomi liputtaisi luonnolleen Suomen luonnon päivänä 2017 satavuotiaan Suomen kunniaksi.

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan kunniaksi Suomen luonnon päivä on laajentunut neljään Luonnon päivään, joiden takana on jo nyt noin 50 organisaatiota. Luonnon päivät -kampanja aikoo saada liput liehumaan mahdollisimman monissa lipputangoissa sekä näkymään vaikkapa luontoretkillä pikkulippujen, lipuilla koristeltujen retkieväiden tai lippurekvisiitan avulla. Lippuaihe näkyy myös Luonnon päivien someilussa Lopullisena tavoitteena on saada Suomen luonnon päivästä eli elokuun viimeisestä lauantaista vakiintunut liputuspäivä.

Luonnon päivät juhlii luontoa koko vuoden

Luonnon päivien tavoitteena on saada kaikki suomalaiset yhdessä luontoon neljänä Luonnon päivänä, joiden aikana juhlitaan suomalaisten luontosuhdetta ja sen jatkuvuutta. Yhtä oikeaa tapaa ei ole: jokaisella on oma luontosuhteensa.

Suomi100-vuonna Suomen luonnon päivän juhlinta saa perinteisten tapahtumien lisäksi uusia erityispiirteitä: Kansallispuistoissa kajahtavat kuorokonsertit. Tavoitteena on saada kuorokonsertti jokaiseen kansallispuistoon. Kansallispuistoja on ensi vuonna 40 ja lähes kaikkiin on jo kuoro tulossa laulamaan. Esimerkiksi Nuuksiossa kajauttavat Ylioppilaskunnan laulajat ja Tapiolan kuoro.

Tämän lisäksi moniin kaupunkeihin levittäytyvä Illallinen taivaan alla -ilmiö leviää luontoon: Taivaan alla luonnossa nautitaan erilaisia piknikejä sekä illallisia.

Luonnon päivien aikana kaikilla suomalaisilla on myös mahdollisuus osallistua toimintaan järjestämällä oma tapahtumansa. Juhlimme yhdessä sitä, miten luonto näkyy suomalaisen leikin, liikunnan, elämysten ja virkistymisen paikkana, sekä kulttuurimme innoittajana ja makuelämysten tarjoajana.

Luonnon päiviä 2017 on neljä. 4. helmikuuta Sukelletaan talveen. 20. toukokuuta villiinnytään keväästä. 17. kesäkuuta Rakastutaan kesäyöhön. 26. elokuuta Juhlitaan Suomen luontoa.

Alkuperäinen tiedote Luonnon päivät -kampanjan sivulla

Suomen riistakeskus on Luonnon päivät -kampanjan virallinen kumppani.