Siirry sisältöön

Luke ei siirrä susia – Keuruulla mitattu metsäntutkimuksen kokeita

Etenkin somessa käydään vilkasta keskustelua Keuruun alueella liikkuneesta Luonnonvarakeskuksen (Luke) autosta. Auto on Luken Skoda, jolla tutkijat ovat liikkuneet mittaamassa metsäntutkimuksen kokeita 21.10.–23.10. Auto on liikkunut alueella: Mänttä, Keuruu/Haapamäki ja Keuruu/Roosinpohja.

Keuruulle on perustettu vuonna 2015 kokeita, joiden avulla selvitetään purppuranahakkasienen käyttöä taimikonhoidossa. Tutkittavana on, estääkö sieni vesakoitumista. Tutkijat ovat käyneet mittaamassa vesakoiden kasvua 21.–23.10. Tutkimuksesta saa lisätietoja tutkija Tiina Laineelta, joka on ollut myös maastossa kyseisinä päivinä.

Maastokokeet ja maastossa työskentely ovat olennainen osa luonnonvarojen tutkimusta. Tämän vuoksi etenkin lumettomana aikana Luken työntekijöitä voi kohdata luonnossa. Maastotöitä tekevistä kuitenkin ylivoimaisesti pääosa tekee muita töitä kuin suurpetoihin liittyviä.

Suurpetoihin liittyvät maastotyöt kytkeytyvät pääasiassa vuosittaisiin kannanarviointeihin. Kanta-arviot pohjautuvat maastohavaintoihin, dna-näytteisiin, GPS-paikannuksiin, kuolleisuustietoihin ja tutkimustietoon. Luke ei siirrä susia.

Lisätietoa: Sirpa Thessler, ohjelmajohtaja, puh. +358295326582