Siirry sisältöön

Linnunpöntöt kesäkuntoon

Kevättalvi on hyvää aikaa linnunpönttöjen huoltamiselle. Puhdistus ja korjaus tulee ajoittaa niin, ettei työllä häiritä lintujen pesimistä. Suomen riistakeskus kannustaa kaikkia huoltamaan nyt kevättalvella vanhat linnunpöntöt ja rakentamaan uusia.

Linnunpönttöjen puhdistus- ja huoltotyöt kannattaa ajoittaa kevättalven aikaan ja liikkeelle kannattaa lähteä aamuvarhaisella, kun keväthanget helpottavat liikkumista. Samalla aamupakkanen pitää mahdolliset syöpäläiset, kuten lintukirput, kurissa.

Puhdistamalla pesäpöntöt talven jälkeen ehkäistään niissä majailevien syöpäläisten vaikutuksia pesintätulokseen. Pönttö tyhjennetään edelliskauden pesimäjätteistä ja sen pohjalle pannaan muutaman senttimetrin kerros esimerkiksi sahanpurua.

Samalla tarkistetaan pöntön yleiskunto, erityisesti suuaukko ja kiinnitys. Tarvittaessa pönttö korjataan tai vaihdetaan uuteen. Rikkinäiseen pönttöön voi asukas takertua kiinni ja tuolloin sillä on edessään tuskallinen kuolema.

Linnunpönttötalkoisiin kannustaa myös Ylen ja useiden muiden yhteistyökumppaneiden starttaama Miljoona linnunpönttöä -kampanja. Siinä kannustetaan rakentamaan linnunpönttöjä ja lisäksi rekisteröimään pöntöt kartalle. Kampanjan aikana järjestetään useita linnunpönttötalkoita, joihin kannattaa osallistua. Tutustu myös kampanjan sivuilla oleviin monipuolisiin linnunpönttöaiheisiin tietoiskuihin ja juttuihin.

Miljoona linnunpönttöä -kampanjan sivut 

Tulevat pönttötalkoot

Ohjeet linnunpönttöjen huoltoon BirdLifen-sivuilla