Siirry sisältöön

Karhunmetsästys käynnistyy sunnuntaina

Karhun metsästys alkaa 20.8. Sunnuntaiaamun valjetessa lupa-alueilla pyyntiin lähtee tuhansia metsästäjiä koirineen tavoitteenaan kontion kaato.

Alkavan kauden lupamäärää on rajattu suurimmassa osassa päätöksiä. Kaikkiaan poikkeuslupa myönnettiin 106 karhun metsästämiseen. Viime vuonna karhun metsästyksessä oli laajalla alueella Itä-Suomessa valitusten seurauksena välivuosi.

– Karhun pyyntiin päästään nyt maltillisella lupamäärällä myös kannan tiheimmillä alueilla Pohjois-Karjalassa vuoden tauon jälkeen, Suomen riistakeskuksen riistapäällikkö Juha Kuittinen toteaa.

Karhua metsästetään pääsääntöisesti koirien avulla yhteisjahteina. Suurpetojen seuruemetsästyksessä pakollinen metsästyksenjohtaja johtaa käytännön pyyntitapahtumaa ja huolehtii luvan laillisesta käytöstä.

– Vaikka lupamäärä on alhainen ja metsästyksen alku kiihkeä, aina on muistettava turvallinen pyynnin toteutus. Hätäily ja harkitsemattomat laukaukset eivät kuulu karhun metsästykseen. Annetaan metsien kuninkaalle sen arvoinen jahti, Kuittinen sanoo.

Karhu suolla
Kuva: Mari Tikkunen

 

Kiintiömetsästys käynnistyy Poronhoitoalueella

Poronhoitoalueen pyyntikiintiöstä itäisellä poronhoitoalueella saa kaataa 45 ja läntisellä 5 karhua. Metsästyksellä pyritään vähentämään karhujen porotaloudelle aiheuttamia vahinkoja.

Poronhoitoalueen alueellisilla kiintiöillä metsästävien tulee seurata kiintiön täyttymistä. Karhunpyynnin edistymistä voi seurata Suomen riistakeskuksen verkkosivuilla. (linkki)

Suomen karhukanta on suotuisan suojelun tasolla. Luonnonvarakeskuksen kanta-arvion mukaan metsissämme liikkuu arvion mukaan ennen metsästyskautta 1740–1925 karhua.

 

Uutiseen on korjattu myönnettyjen poikkeuslupien määrä 21.8.2023 klo. 7.50. Alkuperäisessä uutisessa oli virheellisesti 135 myönnettyä poikkeuslupaa.

Lisätietoja

Härkönen, Sauli

  • Julkisten hallintotehtävien päällikkö
  • 029 431 2104
  • sauli.harkonen@riista.fi