Siirry sisältöön

Jatketaan työtä supikoirien poistamiseksi

Supikoiran tehopyyntiin kannattaa osallistua kuluvana metsästyskautena. Supikoira on Suomen luontoon kuulumaton vieraslaji ja haitallinen maassa pesiville linnuille, sammakoille ja alkuperäisluonnon monimuotoisuudelle sekä tautien kuten kapin ja trikiinin levittäjä.

Uuden vieraslajistatuksen myötä supikoiraa koskeva lainsäädäntö on muuttunut. Keinovalon ja pimeätähtäimen käyttö on sallittua haitallisten vieraslajien pyynnissä eikä lisääntymisaikaista rauhoitusta enää ole. Lappiin suuntaavia metsästäjiä kehotetaan poistamaan havaitut supikoirat luonnosta ja ilmoittamaan saaliista Oma riista -palvelussa.

Lapissa toimii pohjoismainen supikoirahanke, jonka tavoitteena on pysäyttää vieraspedon leviäminen Norjaan ja Ruotsiin. Suomen riistakeskuksen koordinoimaa hanketta toteuttaa Lapissa toiminimi Juha Mäkimartti.  Päätoimenpiteenä on tehopyynti Pohjois-Suomessa sekä Merenkurkussa. Lisäksi hanke kouluttaa paikallisia metsästäjiä, sekä tarjoaa kalustoa pyyntiin. Jos metsästysseuraa kiinnostaa supikoiran pyyntikoulutus tai Kanu-loukkujen teko, häneen voi olla yhteydessä.

Havaintoja ja pyynti-intoa kaivataan

–Ei voi liiaksi kiittää metsästäjien tekemää työtä supikoirien vähentämisessä. Toivottavasti työ jatkuu samalla tarmolla. Ruotsin supikoirasaalis on pysynyt kymmenissä yksilöissä, mikä kertoo kannan pysyneen maltillisena. Lisäksi leviäminen Norjaan on onnistuttu estämään, Juha Mäkimartti sanoo.

Suomen riistakeskus kerää havainto- ja saalistietoja Lapin supikoirista, näitä voi syöttää Oma riista -palveluun. Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaan pohjoisosissa on noin 10 GPS-pantaa kantavaa Judas-supikoiraa tilanteen seurantaan ja yksilöiden poistamiseen laajoista erämaista. Hyvä tilannekuva supikoiran esiintymisestä on tärkeää, jotta tehopyynti voidaan kohdentaa oikein. Pantasupikoiran pyydystämisestä saa 50 euron lahjakortin Retkitukkuun. Myös muista Lapissa tehdyistä supikoirahavainnoista voi ilmoittaa Juha Mäkimartille.

Lisätiedot:

Juha Mäkimartti, p. 050-3011 676

Eerojuhani Laine, riistasuunnittelija, Suomen riistakeskus Lappi
029 431 2124, eerojuhani.laine@riista.fi