Siirry sisältöön

Hirvissä voi esiintyä ekinokokkoosia ja näivetystautia

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kehottaa metsästäjiä Itä-Suomessa tarkkailemaan hirvien keuhkoja ja maksaa ekinokokin aiheuttamien nesterakkuloiden varalta sekä Pohjois-Suomessa epänormaalisti käyttäytyviä hirvieläimiä mahdollisen näivetystaudin toteamiseksi.

Hirvien keuhkoja ei koirille vaan Eviralle

Itäisessä Suomessa tavataan hirvissä vuosittain hirviekinokokin aiheuttamia tartuntoja, ekinokokkoositautia. Ekinokokit saattavat muodostaa hirven keuhkoihin tai maksaan toukkia sisältäviä nesteen täyttämiä suurikokoisia rakkuloita, jotka syrjäyttävät toimivaa kudosta.

Ekinokokkoosin leviämisen ehkäisyksi tulisi hirvien keuhkot hävittää niin, etteivät luonnoneläimet ja koirat pääse niitä syömään. Suomessa koirille ei pidä syöttää raakoja hirven sisäelimiä, etenkään keuhkoja. Koiraeläimillä toukista kehittyy suolessa heisimato. Sen munat erittyvät ulosteeseen, josta loistartunta voi levitä myös ihmiseen.

Mikäli nesteen täyttämiä rakkuloita havaitsee hirven keuhkoissa tai maksassa, ne tulee lähettää Eviralle tutkittaviksi.

Lue lisää ekinokokkoosista:

Sairaalloisten hirvieläinten päät tutkittaviksi

Hirvieläinten näivetystauti (CWD, chronic wasting disease) kuuluu samaan aivotautiryhmään kuin hullun lehmän tauti. Tautia esiintyy Pohjois-Amerikan hirvieläimissä ja vuoden 2016 aikana sitä on todettu hirvissä Norjassa.

Tauti etenee hitaasti, eikä sitä ole todettu alle vuoden ikäisillä eläimillä. Eläin laihtuu ja kuihtuu, vaikka se söisi. Taudin loppuvaiheessa alkaa ilmentyä aivoperäisiä oireita: eläin vetäytyy muista, on haluton, painaa päätä alas, toistaa tiettyjä liikkeitä, vaikuttaa hermostuneelta. Eläin voi juoda ja kuolata epänormaalin paljon.

Suomessa taudin esiintymistä on seurattu jo usean vuoden ajan eikä sitä ole koskaan todettu. Tauti voidaan määrittää vain kuolleesta eläimestä. Lopetettujen, metsästettyjen, liikenteessä kuolleiden tai kuolleina löydettyjen epänormaalisti käyttäytyneiden tai kuihtuneiden hirvieläinten päät tulisi lähettää Eviralle tutkittavaksi. Sairaita eläimiä ei pidä käyttää ihmisravinnoksi.

Lue lisää näivetystaudista:

Näytteenotto- ja lähetysohjeet (Evira)