Siirry sisältöön

Hirvieläinten pyyntiluvat myönnetty Etelä-Savoon

Suomen riistakeskuksen Etelä-Savon toimialueelle on myönnetty syksyn metsästyskaudelle 3226 hirven pyyntilupaa ja 891 valkohäntäpeuran pyyntilupaa. Hirven pyyntilupien määrä pienentyi sadalla ja valkohäntäpeuran pyyntilupamäärä kasvoi lähes kahdella sadalla edellisvuodesta.

Yhdellä pyyntiluvalla saa kaataa aikuisen hirvieläimen tai kaksi vasaa. Osa hirviluvista on niin sanotuissa lupapankeissa, joita käytetään luvansaajien harkinnan mukaan. Pankkiluvat suunnataan tarvittaessa syksyllä havaittuihin hirvitihentymiin tai vahinkoherkille alueille. Valkohäntäpeuran luvat myönnettiin haetusti.

Alueellinen riistaneuvosto päivitti maaliskuussa hirvitalousalueiden tiheystavoitteen vuosille 2021-2023 Etelä-Savossa pyynnin jälkeisen hirvikannan keskimääräiseksi tasoksi tavoitellaan 2,5 – 3,0 hirveä 1000 hehtaaria kohden. Valkohäntäpeuran osalta tavoitteena on vahinkotilanne huomioiden kannan hallittu leviäminen ja kasvu.

– Viime metsästyskaudella Etelä-Savon alueelta kaadettiin 3 259 hirveä. Hirvenmetsästys sujui Etelä-Savossa tavoitteiden mukaisesti ja kolmella hirvitalousalueella jäävä kanta oli tavoitehaarukassa. Valkohäntäpeurasaalis oli 357 eläintä ja kautta aikain suurin. Peurakanta on pikkuhiljaa kasvanut ja levinnyt uusille alueille. Todennäköisesti saalis kasvaa myös tulevana kautena, riistapäällikkö Petri Vartiainen Suomen riistakeskukselta kertoo.

Hirvenmetsästys alkaa täydellä teholla lauantaina 9. lokakuuta. Valkohäntäpeuroja vahtimalla ja hirviä pelloilta voidaan ampua syyskuun alusta alkaen.

Lisätietoja

Vartiainen, Petri

  • Riistapäällikkö, Etelä-Savo
  • Riistanhoitoyhdistystoiminnan kehittäminen
  • 029 431 2211
  • petri.vartiainen@riista.fi