Siirry sisältöön

Hirvet huomioon liikenteessä

Kevennä kaasujalkaa, kun huomaat hirvivaaramerkin tai oransseihin pukeutuneita metsästäjiä.

Syksyllä hirvien kiima-ajan alkaessa hirvikolarin riski kasvaa. Lisääntymiskumppania etsiessään hirvet alkavat liikkua enemmän.  Tämä yhdistettynä pimeneviin iltoihin tekee syys-lokakuusta vuoden vaarallisinta kolariaikaa. Lapin edellisen kahden vuoden hirvikolareista noin kolmasosa on sattunut syys-lokakuussa.

– Autoilijoiden on syytä noudattaa erityistä tarkkaavaisuutta ja varovaisuutta aamu- ja iltahämärän tunteina. Myös ajonopeus on suhteutettava olosuhteisiin, hirvitalousaluesuunnittelija Pirkka Peltonen Suomen riistakeskuksesta sanoo.

Hirvivaaramerkit on sijoitettu alueille, joiden tiedetään olevan hirvien kulkupaikkoja sekä alueille, joissa on tilastollisesti suurempi riski joutua hirvionnettomuuteen.

– Lapin ELY-keskus ja riistanhoitoyhdistykset ovat vuonna 2020 käyneet läpi hirvivaaramerkkien paikkoja perustuen edellisten vuosien hirvikolareihin. Selvityksen perusteella on tehty muutoksia ja vaaramerkit ovat nyt hyvin ajantasaisissa paikoissa, Peltonen kertoo.

 

Metsästyksen huomioiminen liikenteessä

Tiestön lähellä tapahtuva hirvenpyynti on tärkeää hirvikolareiden ehkäisemiseksi. Mikäli isojen teiden varsilla ei pyydettäisi hirviä, pakkautuisivat eläimet mahdollisesti alueille aiheuttaen merkittävästi enemmän onnettomuuksia.

– Autoilijoita pyydetään ottamaan huomioon tiestön lähellä tapahtuva metsästys. Oransseihin vaatteisiin pukeutuneita metsästäjiä ja muita jahdista varoittavia merkkejä nähdessään on syytä hidastaa ajonopeutta ja lisätä tarkkaavaisuutta, Peltonen muistuttaa.

Metsästys pyritään järjestämään niin, että se suuntautuu tiestöstä poispäin, mutta joissakin tilanteissa hirvi tai koira saattavat suunnata tielle. Metsästäjät pyrkivät koirien seurantalaitteiden avulla olemaan tien varrella koiran turvana sekä varoittamassa liikennettä.

Lisätietoja

Peltonen, Pirkka

  • Hirvitalousaluesuunnittelija
  • 0294312310
  • pirkka.peltonen@riista.fi
  • Toimipiste Rovaniemi.