Siirry sisältöön

Etelä- ja Keski-Pohjanmaalle ennätysmäärä valkohäntäpeuran pyyntilupia

Suomen riistakeskus on myöntänyt maakuntien alueille yhteensä 1099 valkohäntäpeuran pyyntilupaa. Määrä kasvoi viime vuodesta 296 pyyntiluvalla ja nyt myönnetty määrä on historian suurin. Suomen riistakeskus Pohjanmaan alueella valkohäntäpeura on levittäytynyt lähes koko alueelle ja kanta on kasvava. Luonnonvarakeskuksen tuottaman kanta-arvion mukaan Pohjanmaan alueella valkohäntäpeurakanta kasvoi viime vuodesta 11 %. Vahvin valkohäntäpeurakanta on Etelä-Pohjanmaan eteläosissa, jonne on myönnetty eniten pyyntilupia.

 

Hirvenpyyntiluvat viime vuoden tasolla

Etelä- ja Keski-Pohjanmaan maakuntiin on myönnetty tulevan syksyn hirvenmetsästykseen yhteensä 4143 pyyntilupaa. Lupamäärä on lähes sama kuin viime vuonna (4220). Yhdellä pyyntiluvalla saa kaataa aikuisen hirven tai kaksi vasaa. Myönnetyillä luvilla on suositusten mukaisesti käytettynä mahdollista kaataa lähes 5000 hirveä.

Viime vuonna hirvikantaa pienennettiin monilla alueilla. Nyt myönnetyillä hirvenpyyntiluvilla pyritään pienentämään hirvikantaa erityisesti Etelä-Pohjanmaan länsiosista, joissa hirvikanta on edelleen Luonnonvarakeskuksen tuottamien hirvikantatietojen mukaan runsain.

Pyyntiluvilla hirvikantaa säädellään siten, että hirvikannan suuruus pysyy Suomen riistakeskus Pohjanmaan alueellisen riistaneuvoston vuosille 2018 – 2020 asettamien hirvitalousaluekohtaisten tavoitteiden mukaisena. Metsästyksen jälkeisen hirvikannan tiheystavoite on 3-4 hirveä / 1000 ha.

Suomen riistakeskus Pohjanmaa on myöntänyt Suomenselän alueelle 15 pyyntilupaa metsäpeuran metsästämiseen. Pyyntiluvat on kohdistettu keskeisimmille metsäpeuran kesä- ja talvilaidunalueille. Suomenselän metsäpeurakannan suuruudeksi arvioidaan reilut 1500 metsäpeuraa.

 

Hirvenmetsästys alkaa lokakuun toisena lauantaina

Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla hirvenmetsästys alkaa lokakuun toisena lauantaina ja kestää tammikuun 15 päivään asti. Hirvien pellolta tapahtuva vahtimispyynti on mahdollista 1.9. alkaen. Valkohäntäpeuran metsästys voidaan aloittaa vahtimalla syyskuun alusta ja metsästys muilla menetelmillä alkaa syyskuun viimeisenä lauantaina, päättyen helmikuun 15 päivänä.

Lisätietoja

Luoma, Mikael

  • Riistapäällikkö, Pohjanmaa
  • Kestävä metsästys, Susikannan hoitosuunnitelma
  • 029 431 2271
  • mikael.luoma@riista.fi