Siirry sisältöön

Innokasta tavoittelua

Blogini nimi, Oikeita sanoja metsästämässä, on minun käyttämänäni ironinen. Olen näiden kahden ja puolen vuoden aikana, jotka olen Suomen riistakeskuksessa työskennellyt, saanut editoitavakseni lukuisia tekstejä, joiden otsikossa metsästetään kaikkea uusista jäsenistä vastuullisiin toimintatapoihin, ja poistanut mediaseurannasta lukuisia osumia, joissa metsästetään milloin mitäkin tavaraa, yleensä vaatetta.

Vaikka otsikoissa kyllästymiseen asti harrastettava metsästys saakin minulta lähes aina punakynää, on se tietysti usein semanttisesti sopiva. Suomen kielen perussanakirjan mukaan sanan metsästää ensisijainen merkitys on toki ”pyytää, pyydystää, saalistaa luonnonvaraisia eläimiä”, mutta sillä on myös kuvallinen rinnakkaismerkitys ”etsiä, tavoitella jtak innokkaasti”. On kyse sitten kummasta vain, mikä tahansa saalis ei kelpaa. Metsästykseen sisältyy oletus valikoivuudesta: oikean, halutun lopputuloksen eteen ollaan valmiita näkemään vaivaa.

Minulla ei ole metsästyskorttia – vielä. En siis ole metsästäjä sanan varsinaisessa merkityksessä, vaan metsästän intohimoisesti ainoastaan tarkoituksenmukaisia ilmaisuja viestinnällisiin teksteihin. Olen joutunut opettelemaan juurta jaksain paitsi Suomen riistahallinnon toimintamallin myös riistanhoidollisen sanaston. Jos Suomen riistakeskuksen julkaisuissa käytetään metsästäjäkunnan mielestä kummallisia termejä, emme ole vakuuttavia. Jos taas termit aukeavat vain metsästäjille, jää muu väestö vaille ymmärrettävää tietoa riistaeläimistä. Onneksi ympärilläni olevat riista-alan rautaiset ammattilaiset ja omistautuneet harrastajat aina avuliaasti vastaavat kysymyksiini ja auttavat siten minua palvelemaan moninaista yleisöämme.

Sain idean omaan blogiin hahmotellessani kirjoitusta Suomen riistakeskuksen puolesta koordinoimaani Vapaa riistaa -blogiin viime vuonna. Aiheeni rönsyili niin, että totesin siitä syntyvän luontevammin useita lyhyehköjä blogimerkintöjä kuin yhden kaiken kattavan tekstin. Materiaalia siis on jemmassa, ja uusiakin ihmetyksen aiheita varmasti tulee vastaan. Kiitokset aiheiden kertymisestä kuuluvat myös kollegoilleni Maria Nikunlaaksolle ja Henna Väyryselle sekä muille julkisen riistakonsernin viestijöille, joiden kanssa sanoja pyörittelemme.

Uskoakseni saan myös teiltä, hyvät lukijat, yhä uusia näkökulmia riista-alan viestintään – pohditaan näitä juttuja siis yhdessä. Oletpa suorittanut metsästäjätutkinnon tai et, toivotan sinut lämpimästi tervetulleeksi lukemaan, kysymään ja keskustelemaan!

 

Laura Ticklén
viestintäsuunnittelija, Suomen riistakeskus
toimitussihteeri, Metsästäjä-lehti

2 kommenttia artikkeliin ”Innokasta tavoittelua

  1. Niin ja niinpä. Kunkin kulttuuriin sanojen sisäpiirin muodostavat sen harjoittajat. Esim. sana erämaa tarkoittaa erämiehen (metsästäjä,kalastaja,tervankin polttaja, marjastaja) kokemaa,nauttimaa aluetta eli siis mitenkään siltä kulttuurilta autiota maata tai korpimaata.
    Erämaa on siis metsästyksen eli eräilyn perinnekulttuurialuetta, ei siis täysin villi elikkä käyttämätön. Kielemme selittäminen on aina haaste, mutta niin olisi ranskan kielikin minulle kun osaan siitä vain joitakin sanoja kuten chasse (jahti,metsästys) tai raecc (vanhaa englantia) eli rakki = metsästyskoira, toki meillä vääntynyt toiseksi, vähemmän kunnioittavaksi = meluisa koira.

  2. Laura Ticklén

    Kiitos, Esa, kommentista!

    Kieli tosiaan paljastaa kiehtovia asioita käyttäjiensä elämästä ja kulttuurista. Myös sanojen merkitysten vivahdukset ja siirtymiset ovat kiinnostava seikka, kuten esimerkiksi rakin kohdalla tulee esiin.

    On hienoa, että toit esiin erämaa-sanan tarkoituksen! Erä-sana muutenkin voisi ansaita oman blogimerkintänsä. Lähiaikoina ajattelin käsitellä ainakin riista-sanaa ja ehkä vielä lisää myös metsästys-sanaa.

Kommentointi on suljettu.