Kettu

(Vulpes vulpes)

Tuntomerkit: Ruumiin pituus 60–85 cm, häntä 35–55 cm, paino 5–8 kg. Pienehkön koiran kokoinen, mutta matalajalkaisempi. Häntä on huomiotaherättävän pitkä ja tuuhea. Korvat ovat pitkät ja suipot. Turkin väritys vaihtelee, yleisväri punertavan kellanruskea, kaula ja rinta ovat valkeat sekä tavallisesti myös hännänpää. Jalat ovat yleensä edestä mustat, samoin korvat ovat takaa mustat. Turkinvaihto tapahtuu keväällä.

Esiintyminen: Yleinen koko maassa. Liikkeellä hämärässä ja yöllä. Viettää päivän luolassa tai suojaisessa makuu­paikassa.

Lisääntyminen: Kiima-aika on helmi-maaliskuussa. Kantoaika noin 52 vuorokautta. Kaivaa pesäluolan, jonne synnyttää 3–8 pentua touko-kesäkuussa.

Ravinto: Ravintovalikoimaan kuuluvat pienjyrsijät, marjat, linnut, munat, hyönteiset, kalat, jänikset sekä haaskat. Vahingollinen riistakannoille verottamalla erityisesti pesiä ja poikasia.

Muuta: Rabieksen ja kettusyyhyn levittäjä ja kantaja. Vuosisaalis ollut 1960–80 luvuilla n. 20 000–30 000 yksilöä. Saalismäärä on kasvanut kettukannan kasvaessa, ja on nykyisin ollut noin 40 000–65 000 kettua.