Siirry sisältöön

Euroopanmajava

(Castor fiber)

Tuntomerkit: Maan suurin jyrsijä, ruumiin pituus 65–105 cm, häntä 22–38 cm, paino 12–33 kg. Turkin yleisväri ruskea, pohjavilla harmaa. Häntä vaakasuunnassa litistynyt, melamainen ja suomupeitteinen. Takajaloissa uimapoimut. Ui ja sukeltaa hyvin. Rakentaa patoja vesistöihin. Puunrungoista, oksista ja mudasta rakennettu pesäkeko on huomiotaherättävän suuri. Euroopanmajavan erottaminen kanadanmajavasta on hankalaa, sillä näillä kahdella lajilla on ulkoisia eroja lähinnä hännän mitoissa ja muodossa. Pääpiirteissään lajien hännät ovat samanlaiset eli leveät, litteät ja suomupeitteiset, mutta kanadanmajavalla se on hieman lyhyempi ja leveämpi ja koko pituudeltaan melko tasaisen leveä, kun euroopanmajavalla se selvästi kapenee kärkeään kohti. Tarkkaan tunnistukseen tarvitaan asiantuntijan määritys.

Esiintyminen: Kanta hävisi lähinnä liiallisen metsästyksen vuoksi, mutta istutettu sittemmin uudelleen. Euroopanmajavia arvioidaan olevan 3 300-4 500 yksilöä.

Lisääntyminen: Yksiavioinen, kiima-aika tammi-helmikuussa, kantoaika 3,5 kk. Synnyttää keväällä 1–8 poikasta. Joskus tiinehtyminen siirtyy ja synnytys tapahtuu vasta syksyllä.

Ravinto: Haavan ja koivun kuori, verso ja lehdet, myös muut lehtipuut ja pensaat, joskus männyn kuori.

Muuta: Patolammet ovat tärkeitä vesilintupoikueille. Euroopanmajavan pyyntiin tarvitaan Suomen riistakeskuksen myöntämä pyyntilupa.


HUOMIO! Euroopanmajavan metsästykseen voidaan maa- ja metsätalousministeriön asetuksen (901/2019) nojalla myöntää metsästyslain (615/1993) 10 §:ssä tarkoitettuja pyyntilupia vain Satakunnan maakunnan alueelle, Pirkanmaan maakuntaan kuuluvien Parkanon, Ikaalisten, Sastamalan ja Ylöjärven kaupunkien sekä Kihniön, Hämeenkyrön ja Punkalaitumen kuntien alueelle, Pohjanmaan maakuntaan kuuluvan Kristiinankaupungin kaupungin ja Etelä-Pohjanmaan maakuntaan kuuluvien Kauhajoen, Kurikan ja Seinäjoen kaupunkien sekä Isojoen ja Karijoen kuntien alueelle siten, että saaliiksi saatujen eläinten määrä saa olla metsästysvuonna 2019-2020 enintään 400 yksilöä. Poikkeusluvista säädetään metsästyslaissa.