Siirry sisältöön

Alkusyksyn hirvieläinten metsästys pienentää kolaririskiä

Hirvijahdin ensimmäinen jakso alkaa Lapissa, Kuusamossa ja Taivalkoskella syyskuun alussa. Samaan aikaan muualla maassa voidaan aloittaa hirven, valkohäntäpeuran ja kuusipeuran metsästys vahtimalla.  Alkukauden metsästyksellä on etenkin runsaan valkohäntäpeurakannan alueella tavoitteena torjua vahinkoja liikenteessä ja viljelyksillä.

Valkohäntäpeurakolareita tapahtuu runsaasti vahvan peurakannan alueella Etelä- ja Lounais-Suomessa, jossa alkavan metsästyskauden tavoitteena on pienentää kantaa. Myös metsäkaurisonnettomuudet ovat runsastuneet viime vuosina.

– Suosittelemme metsästyksen aloittamista heti syyskuun alussa alkavalla vahtimismetsästyskaudella. Tavoitteena on lisätä alkusyksyn peura- ja kaurissaalista, jolloin eläimiä olisi liikenteessä vähemmän loppusyksyllä, riistapäällikkö Jani Körhämö Suomen riistakeskuksesta kertoo.

Valkohäntäpeurakolarit painottuvat loka-marraskuulle, jolloin peurojen kiima-aika lisää niiden liikkuvuutta. Myös hirvikolareita sattuu syksyllä runsaasti, koska hirvien kiima-aika syys-lokakuussa sekä siirtyminen talvilaitumille laittavat eläimet liikkeelle. Lisäksi syksyllä olosuhteet liikenteessä ovat pimeyden ja sääolojen vuoksi huonot, mikä lisää riskiä hirvieläinonnettomuuteen. Viime vuosina sattuneita hirvieläinkolareita voi tarkastella sähköisessä palvelussa (rambol.com).

Vahtimismetsästyksessä eläinten ajaminen ja koiran käyttäminen on kiellettyä. Hirven osalta vahtimismetsästys on rajoitettu pelloille. Peurojen ruokinnassa on muistettava, ettei ruokintapaikkoja tule sijoittaa vilkkaasti liikennöityjen tieosuuksien läheisyyteen.

Lapissa, Kuusamossa ja Taivalkoskella hirvenmetsästyksen ensimmäinen jakso päättyy 20.9.2021 hirvien kiima-ajaksi. Metsästys jatkuu jälleen 2.10.2021 ja samaan aikaan varsinainen hirven metsästysaika alkaa myös Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa. Muualla Suomessa varsinainen hirven metsästysaika alkaa viikkoa myöhemmin eli 9.10.2021. Hirven metsästysaika päättyy koko maassa 15.1.2022.

Valkohäntäpeuran varsinainen metsästysaika alkaa koko maassa 25.9.2021 ja päättyy 15.2.2022. Metsäkaurista saa metsästää koko maassa 1.9. – 15.2, mutta koiran käyttäminen on kiellettyä 25.9.2021 saakka.

Alkavalle metsästyskaudelle hirven pyyntilupia myönnettiin hieman vähemmän kuin viime vuonna. Valkohäntäpeuran pyyntilupia sen sijaan myönnettiin ennätyksellisen paljon ja tavoitteena on kannan pienentäminen tiheimmillä peura-alueilla Etelä- ja Lounais-Suomessa. Metsäkauriin metsästäminen ei edellytä pyyntilupaa, mutta saaliiksi saadusta kauriista on tehtävä saalisilmoitus.

 

Alueelliset tiedot aluetoimistoilta

Lisätietoja

Körhämö, Jani

  • Riistapäällikkö, Pohjois-Häme (Toimivapaalla)
  • 029 431 2281
  • jani.korhamo@riista.fi
  • Toimivapaalla 2.8.2024 asti. / På tjänstledighet fram till den 2.8.2024