Siirry sisältöön

Aika aloittaa riistan talviruokinta

Riistan talviruokinta on hyvä aloittaa jo ennen lumen tuloa, jotta eläimet löytävät ruokintapaikat ja niiden elimistöllä on aikaa sopeutua tarjottavaan ravintoon. Kerran aloitettua talviruokintaa tulee jatkaa kevääseen saakka.

Oikein sijoitetulla ruokintapaikalla voidaan vähentää maa- ja metsätaloudelle sekä liikenteelle aiheutuvia vahinkoja. Lisäksi ruokintapaikoilla on merkittävä rooli pienten hirvieläinten kannanhoidossa, sillä suurin osa saaliista saadaan ruokintapaikoilta kyttäämällä.

Pienet hirvieläimet kuten kuusipeura, valkohäntäpeura sekä metsäkauris ovat tyypillisiä talviruokinnan kohteita. Lisäksi metsäjänis, rusakko, fasaani ja peltopyy tulevat halukkaasti tarjotulle ruokinnalle. Riistan ruokintapaikoista hyötyvät myös pikkulinnut.

– Ruokintapaikka on sijoitettava siten, etteivät eläimet joudu kulkemaan vilkkaiden teiden ylitse. Ruokintaa pihapiirissä ei suositella, sillä se voi johtaa eläinten kesyyntymiseen ja aiheuttaa liikenne- ja puutarhavahinkoja, riistasuunnittelija Marko Muuttola Suomen riistakeskuksesta kertoo.

Ruokintapaikan ylläpitämiselle tulee olla aina maanomistajan lupa. Paikka tulee valita eläinten luontaisten elinalueiden mukaan ja välttää vilkasliikenteisien teiden läheisyyttä.

Monipuolista ravintoa maltilla

Omenat, juurekset, peruna ja rehujuurikkaat maistuvat nisäkkäille. Lisäksi riistaeläimille tarjotaan viljaa, kuten kauraa sekä apilapitoista heinää. Riistalinnuille tarjotaan viljaa sekä hienojakoista soraa jauhinkiviksi. Lintujen ruokintapaikan läheisyydessä tulee olla suojakasvillisuutta, mihin ne voivat vaaran uhatessa paeta.

Talviruokinta on eläinten perusenergiahuoltoa, joka auttaa selviämään talven yli. Tarjottavan ravinnon määrän tulee vastata ruokintapaikalla käyvien eläinten määrään.

– Ruokinnan ylitarjontaa tulee välttää. Näin myös mahdollisten tautien ehkäisy on paremmin hallinnassa, Muuttola sanoo.

Ruokintapaikan puhtaus on tärkeää ja maahan ruokittaessa paikkaa tulee aina hieman vaihtaa.

– Pilaantunutta ravintoa ei eläimille tarjota. Esimerkiksi vanhaa leipä tai pulla voi sisältää homekasvustoa, mikä saattaa aiheuttaa ruoansulatushäiriöitä ja jopa eläimen menehtymisen, Muuttola muistuttaa.

Lisätietoja

Muuttola, Marko

  • Riistasuunnittelija, Etelä-Häme
  • Riistatalous ja riistanhoito
  • 029 431 2117
  • marko.muuttola@riista.fi