Siirry sisältöön

Villisikojen näytteenotto-ohjetta on täydennetty

Eviran ohje metsästettyjen ja kuolleena löydettyjen luonnonvaraisten villisikojen näytteenotosta afrikkalaisen sikaruton sekä brucellabakteerin varalta on päivitetty. Metsästetyistä ja kuolleena löydetyistä villisioista lähetettävistä näytteistä maksettava palkkio on nostettu 40 euroon yhden villisian näytteitä kohden 15. syyskuuta alkaen.

Evira pyytää metsästäjiä lähettämään näytteitä metsästetyistä ja kuolleena löydetyistä luonnonvaraisista villisioista afrikkalaisen sikaruton ja brucellabakteerin seurantatutkimuksiin. Villisioilla todetun brusellan takia näytteenotto-ohjeistusta on täydennetty suojauksen ja näytemateriaalin osalta. Ohjeistukseen on myös yritetty tarkentaa aiemmin epäselviksi jääneitä kohtia. Jatkossa näytteenottovälineiden mukana Evirasta lähetetään päivitetyt versiot sekä ohjeista että lomakkeista. Aiemmin lähetettyjä lähetteitä ja palkkiolomakkeita voi käyttää, jos niitä on vielä kentällä.

Erityisen tärkeää on saada tutkittavaksi itsestään kuolleita ja sairaalta vaikuttaneita villisikoja, joko kokonaisina tai elinnäytteinä. Jopa pitkään kuolleena ollut ja pilaantunut ruho kannattaa tutkia ASF-viruksen varalta, sillä virus säilyy raadoissa pitkään. Kuolleena löydetystä kokonaisesta villisiasta pyydetään ilmoittamaan viipymättä paikalliselle kunnaneläinlääkärille ja mahdollisen patologisen tutkimuksen varalta Eviran Oulun tai Helsingin toimipisteeseen.

Päivitetty lähete- ja palkkionmaksulomake sekä näytteenotto-ohjeet Eviran-sivuilla

Näytteenotto- ja lähetysohjeet (Evira)

Palkkiolaskulomake (Evira)

Lähetemalli (Evira)

Tietoa brucellabakteerista (Evira)