Siirry sisältöön

Vahinkoperusteisilla poikkeusluvilla saaliiksi kahdeksan ahmaa

Suomen riistakeskus myönsi helmikuussa poikkeusluvat kahdeksan porovahinkoja aiheuttavan ahman pyytämiseksi. Saaliiksi saatiin maaliskuun puoliväliin mennessä kuusi urosta ja kaksi naarasta.

Luonnonvarakeskuksen tutkimusten mukaan saaliiksi saadut naarasahmat olivat nuoria yksilöitä, jotka eivät ole lisääntyneet. Vahinkoperusteisilla poikkeusluvilla pyydettiin kolme ahmaa Enontekiöltä, kaksi Inarista ja yksi ahma sekä Sodankylän, Savukosken että Sallan alueelta.

Maa- ja metsätalousministeriön asettama suurin poikkeusluvalla sallittu saalismäärä kuluvalle metsästysvuodelle on kahdeksan ahmaa. Ministeriön asetuksen mukaisesti poikkeuslupia voitiin myöntää vain ahmakannan hoitosuunnitelmassa määritellylle pohjoisen ja itäisen poronhoitoalueen kannanhoitoalueelle, jossa ahman aiheuttamat porovahingot ovat suurimmat.

Luonnonvarakeskuksen marraskuun lopussa antaman lausunnon mukaan Suomessa arvioitiin liikkuvan viime vuonna 220–250 ahmaa. Ahma on levittäytynyt viime vuosina yhä enemmän poronhoitoalueen eteläpuoliselle alueelle ja ahmanjälkiin voi nykyään törmätä eteläisintä Suomea myöten.

 

Lisätietoja:

Sami Tossavainen, riistapäällikkö, Suomen riistakeskus Lappi

puh. 029 431 2304  sami.tossavainen@riista.fi

Urpo Kainulainen, riistasuunnittelija, Suomen riistakeskus Lappi

puh. 029 431 2252 urpo.kainulainen@riista.fi