Siirry sisältöön

Ringduva

(Columba palumbus)

Kännetecken: Den största av våra duvarter. Grundfärgen blågrå. På vingens översida en vit tvärbård. På halsen vita sidfläckar, som saknas hos ungfåglarna. I stjärtändan ett brett svart bälte (finns även hos skogsduvan). Lyfter med smällande vingar. När den flyger verkar den ha längre hals och stjärt än skogsduvan. Kuttrandet hörs långt, utgörs av ett dovt mångstavigt hoande.

Utbredning: I närheten av odlingar. Rikligast i landets södra del, men har brett ut sig ända till Lappland.

Fortplantning: Lägger i april–maj 2 vita ägg i ett glest bo, som gjorts av ris.

Föda: Korn, ärter, frön, knoppar, blad, bär samt animalisk föda.

Övrigt: Förekommer gärna i skockar. Årlig bytesmängd 145 000 – 240 000 st.