Gråsäl

(Halichoerus grypus)

Kännetecken: En stor gråsälshane kan uppnå en längd om t.o.m. 300 cm och en vikt om drygt 300 kg. Honan är klart mindre, men kan bli upp till 2,5 meter och väga 200 kg. Pälsens bottenfärg är grå, fläckarna mörka. Färgen varierar, hannarna är mörkare än honorna. Det stora huvudet är kilformat och nosen lång. Tänderna är alla entaggiga av hörntandstyp.

Utbredning: Gråsälarna samlas på traditionella lugna ytterskär och -kobbar. På vintern vistas gråsälarna vid isranden och på drivis, ty den har mindre arktiska levnadsvanor än vikaren. Det årliga isläget påverkar gråsälens utbredning.

Fortplantning: Föder på drivis under bar himmel en unge i mars. Parningen sker kort därpå, dräktighetstiden nästan ett år. Könsmogen vid 4–7 års ålder.

Föda: Mångsidig fiskföda, viktigast strömming och torsk. Behovet av näring ca 7 kg/dygn.

Övrigt: Gråsälen är fredad 1.1–15.4. Den totala stammen i Östersjön har uppskattats till (vid inventeringar observerade) 23 100 djur (år 2010). Jakt bedrivs med stöd av Finlands viltcentral beviljad jaktlicens.