Siirry sisältöön

Suomen riistakeskus Pohjois-Savoon poikkeusluvat kuuden karhun kannanhoidolliseen metsästämiseen

Pohjois-Savossa myönnettiin poikkeuslupia yhteensä kuuden karhun metsästämiseen Kiuruveden-Pyhäjärven (1 poikkeuslupa), Sonkajärven (1), Leppävirran-Varkauden (1) ja Keiteleen-Pielaveden-Tervon-Vesannon-Viitasaaren (1), Rautavaaran-Varpaisjärven-Nilsiän (1) ja Tuusniemen-Riistaveden-Vehmersalmen (1) alueille. Haettu määrä oli 11 poikkeuslupaa. Kannanhoidolliset poikkeusluvat myönnettiin maakunnan tiheimmille karhualueille, joilta on edellisten kahden vuoden aikana kirjautunut pentuehavaintoja ja karhun aiheuttamia vahinkoja. Iisalmen-Pielaveden-Maaningan hakemusalueella karhupentuehavaintoja oli muita alueita vähemmän, joten sinne poikkeuslupaa ei myönnetty. Maa- ja metsätalousministeriön asetuksella on säädetty Suomessa metsästysvuoden 2019–2020 karhusaaliin enimmäismääräksi 313 yksilöä.

Pentuehavaintojen ilmoittaminen petoyhdyshenkilöille ja kirjaaminen Luonnonvarakeskuksen Tassu-järjestelmään on kannan seuraamisen kannalta erittäin tärkeää. Luonnonvarakeskus on arvioinut Suomen riistakeskus Pohjois-Savon alueen vuoden 2018 pentueiden määräksi 9–12 pentuetta ja 14–20 pentua. Pentutuotoksi arvioidaan 15 pentua. Maakunnan karhukannaksi ennen metsästyskautta 2019 arvioidaan 75–90 yli vuoden ikäistä karhua.

Vuoden 2017 aikana karhut rikkoivat mehiläispesiä ja rehupaaleja Pohjois-Savon alueella yhteensä 62700 euron edestä. Viime vuonna arvioidut karhuvahingot olivat puolittuneet 31700 euroon. Vastaavasti hirven aiheuttamia arvioituja metsävahinkoja arvioitiin viime vuonna 35409 euroa. Karhuvahinkoja on pyritty estämään ennalta muun muassa suojaamalla mehiläistarhoja sähköaidoilla. Mehiläistarhaajat saavat aitaustarvikkeet Suomen riistakeskuksen kautta korvauksetta käyttöönsä.

Jokaisen on syytä hävittää kesämökkien ja kotitalouksien jätteet siten, etteivät karhut pääse tottumaan ”helppoon ja makeaan elämään”. Houkuttavaan ravintokohteeseen tottuneen karhun vieroittaminen huonosta tavasta on usein erittäin hankalaa, joskus mahdotonta ja ainoaksi keinoksi jää karhun lopettaminen.

Luonnonvarakeskuksen antaman Karhukanta Suomessa 2018 -julkaisun mukaan kevään pentutuotto huomioiden vuoden 2019 karhujen lukumäärän koko maassa arvioidaan olevan 2020–2130 yksilöä. Karhun metsästysaika on 20.8.–31.10.2019.

Viime vuonna Pohjois-Savossa kaadettiin kannanhoidollisilla poikkeusluvilla yhteensä 10 karhua, yhdeksän Pohjois-Savon ja yksi Etelä-Savon aluetoimistolta myönnetyillä luvilla.

Lisätietoja, riistapäällikkö Jouni Tanskanen p. 029 431 2301

 

Karhukanta Suomessa 2018 -julkaisu: https://riistahavainnot.fi/suurpedot/suurpetotutkimus/wp-content/uploads/sites/4/2019/05/Karhukanta_Suomessa_2018.pdf

Aitausohjeet mehiläistarhoille:

http://www.mehilaishoitajat.fi/mehilaishoitajille/karhut/aitausohjeet-mehilaistarhoille/