Siirry sisältöön

Suomen riistakeskus ei hyväksy eläinten laitonta tappamista  

Viime keväänä paljastui laajamittainen ja pitkään jatkunut metsästysrikosten sarja Pohjois-Savossa. Vaikka rikollinen toiminta jatkui jonkin aikaa, järjestelmällisen metsästyksen valvonnan ansiosta se lopulta paljastui ja syylliset saavat aikanaan teoistaan tuomiot.  

Poliisin esitutkinta on ollut pitkä ja perusteellinen ja sen aikana on kuultu lukuisia ihmisiä asiaan liittyen. Poliisi on tänään 5.3. tiedottanut (poliisi.fi), että esitutkinta on nyt saatu valmiiksi ja asia siirtyy syyttäjälle 34 metsästysrikoksista epäillyn osalta. Laajuudessaan tapaus on Suomen historian suurin metsästysrikosvyyhti.   

 - On hämmentävää ja surullista, että näin iso joukko metsästäjiä on yhdessä päättänyt siirtyä lain väärälle puolelle. Ryhmäpaine ja pienen paikkakunnan tiiviit sosiaaliset suhteet lienevät osaltaan vaikuttaneet asiaan, mutta jokainen on varmasti tiennyt tekevänsä väärin, toteaa Suomen riistakeskuksen viestintäpäällikkö Mikko Sirkiä.  

Metsästys on Suomessa perinteinen ja suosittu koko kansan harrastus. Suomessa on yli 300 000 metsästäjää.   

 - Metsästäjäkunnassa lienee edustettuna koko kansakunnan kirjo niin hyvässä kuin ei niin hyvässä. Eläinten laiton tappaminen on tuomittavaa ja vaurioittaa metsästyksen mainetta vastuullisena ja tarkasti säädeltynä harrastuksena. Kaikkiaan näitä tapauksia on kuitenkin harrastuksen laajuuteen ja metsästäjämäärään nähden erittäin vähän, Sirkiä sanoo.  

Vaikka Pohjois-Savossa paljastunut tapaus on poikkeuksellisen laaja, tapaukseen on osallistunut vain murto-osa alueen metsästäjistä. Toiminnan painopistealueena olleen Lapinlahden kunnan metsästäjistä epäiltynä on noin kaksi prosenttia.   

Ilmeisesti tapaukseen liittyy myös erilaisissa metsästykseen liittyvissä luottamustehtävissä toimineita henkilöitä. Metsästysrikoksesta epäillyn henkilön ei tule jatkaa missään metsästykseen liittyvässä luottamustehtävässä.  

Tapauksesta saataneen täsmällisempää tietoa, kun tutkinta-asiakirjat aikanaan julkaistaan ja tapauksen käsittely käräjäoikeudessa alkaa.