Siirry sisältöön

Ruokavirasto: Raivotautiseurantaan tarvitaan kettu- ja supikoiranäytteitä Itä- ja Kaakkois-Suomesta

Ruokaviraston eläintautitutkimus tarvitsee pienpetonäytteitä raivotautitilanteen kartoittamiseksi. Tärkeimpiä näytteitä raivotautitapausten havaitsemiseksi ovat kuolleena löytyneet ja sairauden takia lopetetut luonnonvaraiset ketut ja supikoirat erityisesti Itä- ja Kaakkois-Suomesta. Pienpetonäytteiden avulla seurataan paitsi raivotaudin eli rabieksen, myös muiden vakavien eläintautien sekä eläimistä ihmisiin tarttuvien zoonoosien esiintymistä Suomessa.

Suomi on ollut vuodesta 1991 virallisesti rabieksesta vapaa maa. Rabiestapauksia kuitenkin todetaan edelleen Venäjän puolella. Itärajan kuntien alueille on levitetty luonnonvaraisille eläimille rabiessyöttirokotteita jo noin kolmenkymmenen vuoden ajan. Rokottamisella pyritään estämään metsäraivotaudin leviäminen Suomeen.

Rabieksen varhaisen havaitsemisen kannalta tärkeintä on tutkia kuolleena löytyneitä sekä sairauden oireiden takia lopetettuja kettuja ja supikoiria, koska niistä rabies todennäköisimmin löytyisi. Metsästettyjä rokotusvyöhykkeen pienpetoja tutkimalla taas seurataan, ovatko eläimet syöneet syöttirokotteita ja onko rokotteesta muodostunut niille vasta-aineita.

Metsästäjien aktiivisella avustuksella on saatu kerättyä vuosittain useita satoja pienpetoja rokotuskampanjan tehon seurantaan. Kattavan tautiseurannan varmistamiseksi kuolleista ja sairasta pienpedoista tarvitaan kuitenkin nykyistä runsaammin näytteitä. Eläinnäytteitä käytetään myös muiden taudinaiheuttajien, kuten myyräekinokokin ja trikinellojen, seurantaan.

Ruokavirasto maksaa kettujen ja supikoirien näytteiden lähetyksen Matkahuollon kautta. Näytteen lähettäjä saa tutkimustuloksista raportin postitse. Pohjois-Karjalan, Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson alueilla sijaitsevalta rabiessyöttirokotusalueelta lähetetyistä näytteistä on lisäksi mahdollista saada palkkio. Palkkion saamista varten tulee Ruokavirastoon lähettää täytetty palkkiolaskulomake.

Lisätietoja: 

Erikoistutkija Minna Nylund, p. 029 520 4008 (luonnonvaraisten eläinten tutkimukset) (19.6. asti)
Erikoistutkija Marja Isomursu, p. 029 520 4314 (luonnonvaraisten eläinten tutkimukset) (22.6. alkaen)
Ylitarkastaja Tiia Tuupanen, p. 029 520 5107 (rabieksen vastustaminen ja eläintautivalvonta)

Lue lisää:

Pienpetonäytteiden lähetysohjeet
Lisätietoa rabieksesta
Ohje luonnossa liikkujille raadoista ilmoittamisesta ja näytteiden lähettämisestä
Palkkiolaskulomake
Kartta rokotusvyöhykkeestä
Kunnat, jotka kuuluvat syöttirokotusalueeseen:
Ilomantsi, Joensuu, Tohmajärvi, Kitee, Rääkkylä, Parikkala, Puumala, Savonlinna, Sulkava, Ruokolahti, Rautjärvi, Imatra, Taipalsaari, Lemi, Luumäki, Pyhtää, Kotka, Hamina, Lappeenranta, Miehikkälä ja Virolahti