Siirry sisältöön

LUKE: Vesilintujen poikueita lasketaan heinäkuussa

Luonnonvarakeskuksen uutinen

Vesilintujen poikuelaskenta on pian taas ajankohtaista. Normaalisti poikuelaskennat on tehty eri osissa maata 1.–20. heinäkuuta. Laskentahetkellä varhaisimmat poikueet ovat yleensä vielä yhdessä, myöhäisimmät puolestaan jo vesillä.

Laskentojen päätavoitteena on selvittää sorsien vuotuinen lisääntymistulos erityyppisillä vesillä ja eri puolilla Suomea. Laskenta palvelee kantojen kestävää verotusta ja riistanhoitoa sekä linnuston ja ympäristön seurantaa.

Poikuelaskenta tehdään samoilla pisteillä kuin keväinen parilaskenta

Poikuelaskenta ei menetelmällisesti juurikaan poikkea parilaskennasta, joten laskenta sinänsä on helppo toteuttaa ja onnistuu myös vähäisellä kokemuksella.  Poikuelaskenta tehdään vain kerran, ja se tehdään samoilla pisteillä kuin keväinen parilaskenta.

Verkkosivulla https://rpubs.com/vesilintuseuranta/873702 (rpubs.com) on karttapalvelu Luomuksen ja Luken aktiivisista ja seurannasta pudonneista laskentakohteista, josta voit hakea sopivia laskentakohteita.

Ohjeet laskentaan löytyvät Luken Vesilintujen seurannat -sivulta (luke.fi)

Pyydämme laskijoita palauttamaan laskentatiedot heti laskentojen jälkeen https://laji.fi/ (laji.fi)sivuston kautta, viimeistään heinäkuun loppuun mennessä.