Siirry sisältöön

LUKE: Suden DNA-näytekerääjien koulutukset ovat lokakuussa

Luonnonvarakeskuksen uutinen

DNA paljastaa suurpedoista asioita, joita ei saada tietää millään muulla menetelmällä. Luonnonvarakeskus ja SusiLIFE-hanke järjestävät lokakuussa kaikille avoimet verkkokoulutukset suden DNA-näytekeräyksestä.

 

DNA-kerääjät tekevät tärkeää työtä

Suden DNA:ta analysoidaan ulosteesta. Ulostenäytteitä kerätään DNA-seurantaa varten marraskuun alusta helmikuun loppuun, eli uusi keräyskausi on alkamassa pian. Näytteet ovat tärkeä osa susikannan arviointia.

Luke kouluttaa vapaaehtoisia osaksi Suomen riistakeskuksen koordinoimaa suden näytekeräysverkostoa. Verkosto koostuu vapaaehtoisista luonnossa liikkujista, kuten metsästäjistä ja muista luontoharrastajista.

DNA-näytekerääjien lisäksi on nimetty keräysvastaavien verkosto. Keräysvastaava jakaa ohje- ja näytekeräysmateriaalin kerääjille, ottaa vastaan alueen näytteet ja toimittaa ne edelleen analysoitavaksi.

 

Lähde mukaan suden DNA-keräykseen!

Uudet koulutukset järjestetään lokakuussa verkkokoulutuksina. Koulutukseen osallistuminen ei vaadi aiempaa kokemusta eikä vielä sido mihinkään. Koulutuksien yhteydessä kerrotaan, kuinka pääset alkuun näytteiden etsimisessä ja keräämisessä. Näytteitä voi lyhyen koulutuksen jälkeen kerätä kuka tahansa luonnossa liikkuja.

Koulutukset ovat keskenään samanlaisia, mutta koulutuksen käytännön esimerkit vaihtelevat alueellisen painotuksen mukaan. Voit osallistua kumpaan tahansa koulutukseen riippumatta asuinpaikastasi.

 

Ilmoittaudu mukaan viimeistään kaksi päivää ennen koulutusta:

Torstai 20.10.2022 klo 18.00–19.30, esimerkit Länsi-Suomesta

https://www.lyyti.fi/reg/DNAnaytekeraajakoulutus_20102022_9545 (www.lyyti.fi)

Maanantai 24.10.2022 klo 18.00–19.30, esimerkit Itä-Suomesta

https://www.lyyti.fi/reg/DNAnaytekeraajakoulutus_24102022_7385 (www.lyyti.fi)

Osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille päivää ennen koulutusta. Tervetuloa mukaan!