Siirry sisältöön

Koirasusi saatiin poistetuksi Suomen luonnosta

Kaakkois-Suomessa poistettiin koirasusiuros luonnosta. Alueella oli tehty havaintoja kahdesta poikkeuksellisen rohkeasti käyttäytyvästä eläinyksilöstä, joita epäiltiin koirasusiksi värityksen ja DNA-keräyksessä saadun näytteen perusteella.

Suomen riistakeskus sai toukokuun puolivälissä poikkeuslupahakemuksen kahden koirasudeksi epäillyn eläimen poistamiseksi Haminan lähettyviltä. Eläimistä oli näköhavaintoja, riistakamerakuvia ja ne muistuttivat väritykseltään aiemmin Suomessa todettuja koirasusia. Lisäksi alueelta kerätystä DNA-näytteestä oli tunnistettu koirasusi. Eläimet olivat tehneet toistuvia pihavierailuja alueella, jossa on myös lampaiden laiduntamista.

Riistakeskus myönsi poikkeusluvan kahdelle sudelle perjantaina 24.5. saatuaan Luonnonvarakeskuksen (Luken) asiantuntijalausunnon. Keskiviikon 29.5. vastaisena yönä metsästäjät saivat saaliiksi lupa-alueelta poikkeuksellisen tumman eläimen.

– Poikkeusluvan saaja ja lupaa käyttäneet metsästäjät olivat osaavia ja toimivat mallikelpoisesti haastavassa tilanteessa, riistapäällikkö Ohto Salo Suomen riistakeskuksesta sanoo.

Saaliiksi jäänyt eläin toimitettiin Luken tutkittavaksi ja 28.6. valmistuneen DNA-analyysin tulos vahvisti eläimen koirasudeksi. Poikkeusluvan päättymiseen 13.6. mennessä ei saatu muuta saalista

 

Kaakonkulman koirasudet

Kaakkois-Suomessa on ollut havaintoja koirasusista jo vuosia. Vuonna 2022 Ylämaalla todettiin 7–8 eläimen laumassa kuusi koirasutta. Suomen riistakeskus myönsi loppuvuodesta poikkeusluvan koko lauman poistolle, mutta luvasta valitettiin eikä sitä voitu käyttää. Sama toistui alkuvuodesta 2023. Lisäksi Luken DNA-näytekeräyksessä paljastui, että yksi lauman koirasusi oli siirtynyt Länsi-Suomeen.

Talvella 2024 alueella tehtiin jälleen havaintoja poikkeuksellisen ulkomuodon omaavista ja rohkeasti käyttäytyvistä susista. Talven aikana Luken DNA-näytekeräyksessä saatiin kaksi uutta näytettä Ylämaan laumaan kuuluneista koirasusiyksilöistä. Toinen näytteistä oli tuttu Närpiöstä, mutta toinen näyte saatiin Haminasta.

 

Poikkeuslupa sudelle metsästäjien oikeusturvaksi

Tietyn eläinyksilön metsästäminen erityisesti sulan maan aikana on äärimmäisen vaikeaa. Poikkeuslupa myönnetään metsästäjän oikeusturvan vuoksi sudelle, koska koirasuden erottaminen puhtaasta sudesta on ampumahetkellä mahdotonta.

Koirasusi on määritelty lainsäädännössä haitalliseksi vieraslajiksi. Koirasusien nopea poisto luonnosta on tärkeää suomalaisen susikannan geenipuhtauden säilyttämiseksi.

Tarkempi kuvaus vuosien 2022  ja 2023 poikkeusluvista (metsastajalehti.fi).

Lisätietoja

Salo, Ohto

  • Riistapäällikkö, Kaakkois-Suomi
  • Metsästyslain 40 § , 41 c § ja 41 d § mukaiset luvat, Villisika
  • 029 431 2305
  • ohto.salo@riista.fi